Activitatea polifenoloxidazei și a conținutului total de substanțe fenolice în fructele de prun în dependență de genotip, metodele de păstrare aplicate și varianta de tratare în perioada de vegetație
Close
Articolul precedent
Articolul urmator
11 0
SM ISO690:2012
POPOVICI, Ana, SVETLICENCO, Valentina, GÎSCĂ, Alina. Activitatea polifenoloxidazei și a conținutului total de substanțe fenolice în fructele de prun în dependență de genotip, metodele de păstrare aplicate și varianta de tratare în perioada de vegetație. In: Ştiinţa în Nordul Republicii Moldova: realizări, probleme, perspective, Ed. 8, 23-24 mai 2024, Bălți. Balti, Republic of Moldova: Casa Editorial-Poligrafică „Bons Offices”, 2024, Ediția 8, pp. 78-83.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Ştiinţa în Nordul Republicii Moldova: realizări, probleme, perspective
Ediția 8, 2024
Conferința "Ştiinţa în Nordul Republicii Moldova: realizări, probleme, perspective"
8, Bălți, Moldova, 23-24 mai 2024

Activitatea polifenoloxidazei și a conținutului total de substanțe fenolice în fructele de prun în dependență de genotip, metodele de păstrare aplicate și varianta de tratare în perioada de vegetație


Pag. 78-83

Popovici Ana, Svetlicenco Valentina, Gîscă Alina
 
Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor, USM
 
Proiecte:
 
Disponibil în IBN: 18 iunie 2024


Rezumat

The research was carried out in the fruits of four late varieties of plum stored at the end of August 2023 by three methods. Of them, two varieties (Stanley and President) are of foreign origin and two (Udlinennaia and Superpresident) are of domestic origin. In the fruits of these varieties, indicators were dynamically determined: the total content of phenolic substances and the activity of the polyphenoloxidase enzyme. The change in the total content of phenolic substances as well as the activity of the enzyme polyphenoloxidase in plum fruits during storage depended on the intensification of the metabolic processes that took place during maturation in certain periods of storage, the conditions and duration of storage, the storage methods applied, the biological peculiarities of the varieties researched, as well as the action of SBA Reglalg, microelements and CaCl2 used to treat trees during the growing season. Based on the results obtained from the research of the total content of phenolic substances and the activity of the polyphenoloxidase enzyme, we find that in the fruits preserved by the methods of treatment with the ethylene synthesis inhibitor Fitomag and in the controlled atmosphere, the oxidation-reduction processes at full maturation of the fruits took place more slowly. The fruits were kept for a longer period of time (respectively 9; 16 days more) compared to those in the usual atmosphere, preserving their taste qualities and the other characteristic particularities of the variety as well as their resistance to various diseases. In the usual atmosphere, the metabolic processes took place more intensively, producing fruit maturation in shorter terms.

Cuvinte-cheie
Fruits of plum trees, total content of phenolic substances, polyphenoloxidase activity, storage methods, SBA Reglalg, microelements