Importanța microbiotei laptelui
Close
Articolul precedent
Articolul urmator
69 2
Ultima descărcare din IBN:
2024-06-09 20:14
SM ISO690:2012
DABIJA, Ion. Importanța microbiotei laptelui. In: Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor, 5-7 aprilie 2023, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Tehnica-UTM, 2023, Vol.4, p. 218. ISBN 978-9975-45-956-3.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor
Vol.4, 2023
Conferința "Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor"
Chișinău, Moldova, 5-7 aprilie 2023

Importanța microbiotei laptelui


Pag. 218-218

Dabija Ion
 
Universitatea Tehnică a Moldovei
 
 
Disponibil în IBN: 28 februarie 2024


Rezumat

După aspectele fizico-chimice laptele se consideră o secreție a glandei mamare reprezentat prin componența sa de săruri minerale, lactoză, substanțe proteice, grăsimi, vitamine și alte componente importante pentru organismul uman și animal. Imediat după obținere laptele crud cu asești constituienți reprezintă un produs nutritiv omogen. Fiind un produs alimentar important pentru copii si vârstnici, acesta rămâne a fi important și folositor pentru sănătate [1]. Din aceaste considerente acest produs alimentar se consideră "sângele alb" sau "elixirul vieții" pentru umanitate. Totodată aceste importante afirmații confirmă prezența în lapte a unor substanțe importante ușor asimilabile pentru organismul uman și animal. Obiectivul cercetărilor redate în această lucrare constă în studierea microbiotei laptelui țărănesc și pasteurizat și evaluarea calității microbiologice după valorile indicilor numărului total de germeni, speciilor patogene a acestui produs alimentar [2]. Cercetările de laborator au fost efectuate prin metodele determinării reductazei cu coloranţii albastru de metilen şi rezazurină, identificarea caracterelor de cultură a coloniilor microbiene dezvoltate pe mediile nutritive solide de laborator microbiologice şi aprecierea acestora după aspectele morfologice. Concomitent s-au determinat aspectele de dezvoltare a culturilor bacteriene în mediile lichide prin aprecierea dezvoltării culturilor microbiene în mediul lichid bulion. S-au efectuat preparate microbiene din prelevatele de lapte şi culturi microbiene, care ulterior s-au colorat după metodele simplă și Gram. Au fost enumerate numărul de colonii microbiene dezvoltate şi interpretarea prin intermediul microscopiei cu imersie, obiectiv 90. Rezultatul testelor de laborator prin metoda aprecierii reductazei cu coloranții utilizati au confirmat, că probele de lapte pasteurizat sunt de clasa a I-a, relevând un număr de microorganisme, care a determinat indici mai mici de 500 mii germeni, Probele de lapte crud țărănesc au confirmat clasa a III, determinând un număr de microorganisme în limitele de la 4mln până la 20mln. conform standardelor rezultatului testului. Pe mediile speciale Endo, Saburov germeni patogeni nu au fost identificați. În rezultatul testelor efectuate s-a relevat nuanţa de culoare caracteristică unei colorații de albastru oţel iniţială, caracteristică unei culori a laptelui de calitate înaltă recomandabilă în alimentație. Acest studiu privind aspectele microbiotei unor sortimente de lapte relevă, că actualele investigații din domeniul microbiologiei produselor alimentare reprezintă importanță publică, care ne permite de a concluziona că produsul alimentar - laptele comercializat în reţeaua de magazine este calitativ şi corespunde cerinţelor de comercializare.Justificăm din afirmațiile anterioare, că coloniile culturilor microbiene lactice obținute în rezultatul însîmânțărilor pe mediile de cultură simple și speciale corespund unor relatări de studiu a unor autori privind unele remarcări a bibliografiei de specialitate, relatînd importanța investigaţiilor microbiologice, care au un interes deosebit în siguranţa produselor agroalimentare.

Cuvinte-cheie
microbiotă lactică, reductază, număr total de germeni, calitate microbiologică