Articolul precedent |
Articolul urmator |
116 0 |
SM ISO690:2012 LUPU, Vasile Valeriu, MIRON, Ingrith, ADAM RĂILEANU, Anca, LUPU, Ancuța. Microbiomul intestinal: noi perspective în boala celiacă. In: Actualități în pediatrie și impactul imunizării asupra morbidității și mortalității copiilor în Republica Moldova, 22-23 septembrie 2023, Chişinău. Chişinău: Taicom (Ridgeone Group), 2023, pp. 85-86. ISBN 978-9975-58-293-3. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Actualități în pediatrie și impactul imunizării asupra morbidității și mortalității copiilor în Republica Moldova 2023 | ||||||
Conferința "Actualități în pediatrie și impactul imunizării asupra morbidității și mortalității copiilor în Republica Moldova" Chişinău, Moldova, 22-23 septembrie 2023 | ||||||
|
||||||
Pag. 85-86 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Introducere. Boala celiacă (BC) reprezintă o afecțiune multifactorială determinată de interacțiunea dintre factorii genetici și cei de mediu. Atât predispoziția genetică, cât și expunerea la glutenul din alimentație reprezintă triggeri esențiali ai BC. Cu toate acestea, studii recente susțin faptul că prezența acestora este necesară, însă nu și suficientă pentru apariția bolii. Recent, prin influența exercitată asupra microbiomului intestinal, mai mulți factori de mediu și-au demonstrat potențialul rol de co-factori în patogeneza bolii. Scopul acestei lucrări este de a ilustra posibilele mecanisme care stau în spatele implicării microbiotei intestinale în fiziopatologia BC. Mai mult chiar, vom discuta despre posibilitatea manipulării microbiotei intestinale, atât în scop profilactic, cât și terapeutic. Rezultate. Literatura de specialitate oferă dovezi referitoare la faptul că riscul de BC la indivizii susceptibili genetic este amplificat chiar înainte de debutul bolii, de factori precum nașterea prin cezariană, alimentația cu lapte praf, precum și de expunerea la infecții intestinale, datorită influenței acestora asupra compoziției microbiomului intestinal. Astfel, forma activă a bolii este asociată cu niveluri crescute a mai multor genuri bacteriene Gram-negative, inclusiv Bacteroides, Escherichia și Prevotella. Pe de altă parte, la acești pacienți, bacteriile benefice precum lactobacilii și bifidobacteriile se găsesc în concentrații reduse. Mai mult chiar, microbiomul intestinal, pe lângă modificarea compoziției comunităților bacteriene, pare să fie caracterizat și de prezența unor disbioze virale și fungice. Concluzii. O dietă fără gluten poate ameliora tabloul clinic și aspectul histopatologic duodenal, însă persistența disbiozei intestinale la copiii cu BC care urmează un regim alimentar de excludere a glutenului evidențiază necesitatea unor terapii adjuvante. Probioticele, prebioticele și transplantul de microbiotă fecală și-au demonstrat eficacitatea în restabilirea eubiozei microbiotei intestinale la pacienții adulți cu BC. Cu toate acestea, eficacitatea și siguranța lor ca terapii adjuvante la copiii și adolescenții cu BC aflați sub o dietă fără gluten constituie o direcție viitoare de cercetare. |
||||||
Cuvinte-cheie boala celiacă, copil, microbiom intestinal, Disbioză, modularea microbiotei, Celiac disease, children, intestinal microbiome, dysbiosis, microbiota modulation |
||||||
|