Tradiții și tehnologii a produselor culinare din semințe de cânepă (Cannabis sativa L.) ai Republicii Moldova
Close
Articolul precedent
Articolul urmator
145 7
Ultima descărcare din IBN:
2024-06-08 11:34
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
[392.8+633.522:664.8] (1)
Customs, manners, usage in private life (272)
Textile and fibre plants (33)
Preservation of organic edible substances. Candying, crystallizing. Sterilization. Pasteurization. Canning. Freeze-drying. Preservation of plant, vegetable products (95)
SM ISO690:2012
MADAN, Iuvelina, NEGOIŢA, Cătălina. Tradiții și tehnologii a produselor culinare din semințe de cânepă (Cannabis sativa L.) ai Republicii Moldova. In: Tradiţii. Tehnologii. Simboluri, 25-26 mai 2023, Chişinău. Chişinău: Tipografia "Artpoligraf", 2023, Ediţia 1-a, pp. 72-78. ISBN 978-9975-3623-2-0.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Tradiţii. Tehnologii. Simboluri
Ediţia 1-a, 2023
Conferința "Tradiţii. Tehnologii. Simboluri"
Chişinău, Moldova, 25-26 mai 2023

Tradiții și tehnologii a produselor culinare din semințe de cânepă (Cannabis sativa L.) ai Republicii Moldova

CZU: [392.8+633.522:664.8]

Pag. 72-78

Madan Iuvelina, Negoiţa Cătălina
 
Universitatea Tehnică a Moldovei
 
 
Disponibil în IBN: 24 noiembrie 2023


Rezumat

Bucătăria moldovenească reprezintă o comoară pentru neamul moldovenesc. Moldova este caracterizată cu un popor harnic, cu obiceiuri și tradiții străvechi. O activitate importantă și o sursă de existență pentru țăranul de apoi era agricultura, țăranii cultivau porumb, grâu și alte cereale. Pe lângă toate acestea se cultiva și cânepă industrială (Cannabis sativa L.). Semințe de cânepa se utilizau în diferite produse culinare, precum se obținea și uleiul prețios. Tradiții din cultură culinară a moldovenilor include și preparate speciale de sărbători din semințe de cânepă, cum ar fi preparate de Crăciun, exemplu fiind un desert, care poate fi găsit sub mai multe denumiri: Scutecele Domnului, Turtă cu Julfă, etc. Scutecele Domnului este un desert la baza căruia stă lăptișorul din semințe de cânepă (Cannabis sativa L.). Pentru prepararea acestui acestuia semințele de cânepă (Cannabis sativa L.) trebuiau să fie bine alese, uscate, după care se prăjeau, se pisau și se puneau la foc cu o cantitate de apă, după care erau date prin sită și se asambla desertul.

Cuvinte-cheie
Semințe de cânepă, Cannabis sativa L., Scutecele Domnului, turte, tradiții culinare