Impactul fibrelor alimentare asupra nutriției umane
Close
Articolul precedent
Articolul urmator
171 4
Ultima descărcare din IBN:
2024-05-15 18:21
SM ISO690:2012
SURDU, Adelina, ZAHARIA, Mihaela. Impactul fibrelor alimentare asupra nutriției umane. In: Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor, 5-7 aprilie 2023, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Tehnica-UTM, 2023, Vol.2, pp. 327-330. ISBN 978-9975-45-956-3..
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor
Vol.2, 2023
Conferința "Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor"
Chișinău, Moldova, 5-7 aprilie 2023

Impactul fibrelor alimentare asupra nutriției umane


Pag. 327-330

Surdu Adelina, Zaharia Mihaela
 
Universitatea Tehnică a Moldovei
 
 
Disponibil în IBN: 15 noiembrie 2023


Rezumat

Efectele pozitive ale fibrelor alimentare asupra sănătății sunt recunoscute pe scară largă. Fibrele alimentare pot avea efecte multiple asupra funcției gastro-intestinale (GI), inclusiv timpul de tranzit GI și vâscozitatea crescută a digestei, afectând astfel fluxul și comportamentul de amestecare. Fibrele alimentare sunt o formă nedigerabilă de carbohidrați, motivul fiind lipsa enzimei digestive la oameni necesară pentru a digera fibrele. Fibrele alimentare sunt clasificate în funcție de proprietățile lor de solubilitate, fie fibre solubile, fie insolubile. Dozele zilnice recomandate (DZR) de fibre pentru bărbați și femei cu vârsta cuprinsă între 19 și 50 de ani constituie 38 grame/zi și, respectiv, 25 de grame/zi. Este de remarcat faptul că recomandările DZR sunt destinate persoanelor sănătoase și nu se aplică persoanelor cu unele boli cronice. Această revizuire va rezuma cunoștințele actuale cu privire la fibrele alimentare, sursele de alimente care conțin fibre și bioaccesibilitatea acestora.

Cuvinte-cheie
fibră dietetică, funcțiile gastro-intestinale, riscuri, bioaccesibilitate, structura alimentelor