Articolul precedent |
Articolul urmator |
![]() |
![]() ![]() |
Ultima descărcare din IBN: 2024-05-23 21:38 |
![]() ZAHARIA, Mihaela. Botulismul alimentar: cauzele de apariție și sursele alimentare incriminate. In: Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor, 5-7 aprilie 2023, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Tehnica-UTM, 2023, Vol.2, pp. 319-322. ISBN 978-9975-45-956-3.. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor Vol.2, 2023 |
||||||
Conferința "Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor" Chișinău, Moldova, 5-7 aprilie 2023 | ||||||
|
||||||
Pag. 319-322 | ||||||
|
||||||
![]() |
||||||
Rezumat | ||||||
Neurotoxinele botulinice (BoNT) produse de Clostridiaspeciile sunt cele mai puternice toxine naturale identificate. În mod clasic, sindromul neurologic toxic se caracterizează printr-o paralizie flască descendentă acută simetrică (afebrilă). Cel mai cunoscut sindrom clinic tipic al botulismului se referă la forma alimentată. Toate formele diferite sunt caracterizate de aceleași simptome, cauzate de paralizia neuromusculară indusă de toxine. Diagnosticul de botulism este esențial clinic, la fel ca și decizia de a aplica tratamentul antidotal specific. Rolul laboratorului este obligatoriu pentru a confirma suspiciunea clinică în raport cu agențiile de reglementare, pentru a identifica BoNT-urile implicate și sursa de intoxicație. Tratamentul include proceduri de decontaminare, administrare de antidot și, atunci când este necesar, susținerea funcției respiratorii. |
||||||
Cuvinte-cheie botulism, Tratament, alimente, toxicitate, otrăvire, intoxicaţie, reabilitare |
||||||
|