Botulismul alimentar: cauzele de apariție și sursele alimentare incriminate
Close
Articolul precedent
Articolul urmator
141 3
Ultima descărcare din IBN:
2024-05-23 21:38
SM ISO690:2012
ZAHARIA, Mihaela. Botulismul alimentar: cauzele de apariție și sursele alimentare incriminate. In: Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor, 5-7 aprilie 2023, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Tehnica-UTM, 2023, Vol.2, pp. 319-322. ISBN 978-9975-45-956-3..
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor
Vol.2, 2023
Conferința "Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor"
Chișinău, Moldova, 5-7 aprilie 2023

Botulismul alimentar: cauzele de apariție și sursele alimentare incriminate


Pag. 319-322

Zaharia Mihaela
 
Universitatea Tehnică a Moldovei
 
 
Disponibil în IBN: 15 noiembrie 2023


Rezumat

Neurotoxinele botulinice (BoNT) produse de Clostridiaspeciile sunt cele mai puternice toxine naturale identificate. În mod clasic, sindromul neurologic toxic se caracterizează printr-o paralizie flască descendentă acută simetrică (afebrilă). Cel mai cunoscut sindrom clinic tipic al botulismului se referă la forma alimentată. Toate formele diferite sunt caracterizate de aceleași simptome, cauzate de paralizia neuromusculară indusă de toxine. Diagnosticul de botulism este esențial clinic, la fel ca și decizia de a aplica tratamentul antidotal specific. Rolul laboratorului este obligatoriu pentru a confirma suspiciunea clinică în raport cu agențiile de reglementare, pentru a identifica BoNT-urile implicate și sursa de intoxicație. Tratamentul include proceduri de decontaminare, administrare de antidot și, atunci când este necesar, susținerea funcției respiratorii.

Cuvinte-cheie
botulism, Tratament, alimente, toxicitate, otrăvire, intoxicaţie, reabilitare