Creșterea și fructificarea soiurilor de măr în sistem superintensiv de cultură
Close
Articolul precedent
Articolul urmator
118 0
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
634.1:631.542.32 (2)
Fruit growing (1454)
Agricultural operations (1239)
SM ISO690:2012
BALAN, Petru, STÎNCA, Gheorghe. Creșterea și fructificarea soiurilor de măr în sistem superintensiv de cultură. In: Tezele celei de-a 75-a conferinţă ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor și doctoranzilor, Ed. 75, 30 iunie 2022, Chişinău. Chişinău: Universitatea Agrară, 2022, p. 5. ISBN 978-9975-64-336-8.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Tezele celei de-a 75-a conferinţă ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor și doctoranzilor 2022
Conferința "Conferinţa ştiinţifică a studenţilor"
75, Chişinău, Moldova, 30 iunie 2022

Creșterea și fructificarea soiurilor de măr în sistem superintensiv de cultură

CZU: 634.1:631.542.32

Pag. 5-5

Balan Petru, Stînca Gheorghe
 
Universitatea Agrară de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 6 noiembrie 2023


Rezumat

Formarea și tăierea mărului dețin un rol determinant în productivitatea plantațiilor moderne de măr. Îm prezent se utilizează coroane de mic volum asociate cu distanţe de plantare mici, care asigură utilizarea eficientă a energiei solare, recolte de fructe mari, un nivel înalt de productivitate a muncii la lucrările manuale de tăiere a pomilor și recoltare a fructelor, un grad înalt de mecanizare al lucrărilor tehnologice etc. Scopul lucrării constă în studiul soiurilor noi de măr, elaborarea şi argumentarea metodei de întreținere și tăiere a coroanei pomilor în vederea creşterii productivității pomilor și competitivităţii fructelor pe piață. Ca obiect de cercetare au servit pomii de măr în vîrstă de 11-12 ani , plantați în lunca râului Nistru (CAP Spica-N Agro din comuna Oniţcani, raionul Criuleni), din soiurile Golden Delicious, Gala Delicious și Granny Smith, altoite pe potaltoiul M9. Pomiii sunt formați după sistemul de coroană fus zvelt ameliorat, plantați la distanţa de 3,5x1m, având câte 2857 pomi/ha. Investigațiile, în perioada de repaus vegetativ a pomilor, au inclus 2 sisteme de tăiere a pomilor: V1. Tăierea de întreţinere şi de fructificare (martor); V2. Tăierea de întreţinere şi de fructificare cu dirijarea şarpantelor fără scurtări. Fiecare variantă a cuprins patru repetiţii a câte opt pomi fiecare. Solul este întreţinut înierbat artificial și ca ogor negru pe rîndul de pomi. Tăierea pomilor se efectuează conform schemei experienţei cu tăieri de menţinere a pomilor în echilibru fiziologic de creștere și fructificare. Lupta cu bolile şi dăunătorii s-a efectuat conform avertizărilor venite de la staţia Chişinău de protecţia plantelor şi observaţiilor nemijlocite făcute la stația meteorologică direct în livadă. În livadă se fac fertilizări foliare cu uree și microelemente şi fertiirigări echlibrate prin picurare după necesitate, în perioada de vegetație. Tăierea de fructificare (V1) permite de a obține creșteri anuale mai mari comparativ cu tăierea de întreţinere şi de fructificare cu dirijarea şarpantelor fără scurtări (V2). Dirijarea şarpantelor fără scurtări (V2) provoacă o creștere mai slabă a pomilor, permite alungirea ramurilor de semischelet, mărește lungimea însumată a ramurilor anuale, dar micșorează lungimea ramurilor anuale, permite formarea unor coroane echilibrate pe înălţimea pomului, capabile de a forma recolte optime pentru astfel de livezi în sistem superintensiv. Suprafaţa foliară pe pom și la unitate de suprafață este practic identică în ambele variante de tăiere a pomilor. Diferenţa suprafeţei foliare pe variante de tăiere constă în mărirea suprafaţei de frunze pe lăstari în varianta V1, iar suprafaţa de frunze pe formaţiuni fructifere se măreşte în varianta V2, unde se aplică tăierea de întreţinere şi de fructificare cu dirijarea şarpantelor fără scurtări. Soiurile Gala Delicious, Granny Smith și Golden Delicious, altoite pe portaltoiul M9, sunt productive și în medie pe anii 11-13 de la plantarea livezii recolta a constituit de la 19,6-48,2 t/ha în anul 2020 pînă la 51,0 – 65,4 t/ha în anul 2019. Soiul Granny Smith se evidențiază printr-o mai mare greutate a fructelor comparativ cu soiurile Gala Delicious și Golden Delicious. Fermitatea fructelor, aciditatea titrabilă la soiurile cercetate și substanţa uscată solubilă în fructele de măr sunt indici care depind de biologia soiului și mai puțin depind de agrotehnica utilizată în livadă. În concluzie accentuăm că tăierea de întreţinere şi de fructificare cu dirijarea şarpantelor fără scurtări, permite depunerea mugurilor florali și obținerea recoltelor anuale de fructe calitative și competitive pe piață.