Valorile europene - bază a eficienței guvernării în statele democratice
Close
Articolul precedent
Articolul urmator
321 16
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-24 11:49
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
[327:061.1EU]+327(478) (1)
International relations. World, global politics. International affairs. Foreign policy (1443)
Governmental organizations and cooperation (406)
SM ISO690:2012
ROŞCA, Ludmila. Valorile europene - bază a eficienței guvernării în statele democratice. In: Parteneriatul Estic:: spre o comunitate a democrației și prosperității, Ed. 16, 31 martie - 1 aprilie 2023, Chişinău. Chişinău: "Print-Caro" SRL, 2023, 1, pp. 24-36. ISBN 978-9975-165-94-5.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Parteneriatul Estic:
1, 2023
Conferința "Parteneriatul Estic: spre o comunitate a democrației și prosperității"
16, Chişinău, Moldova, 31 martie - 1 aprilie 2023

Valorile europene - bază a eficienței guvernării în statele democratice

European values - basis of government efficiency in democratic states

CZU: [327:061.1EU]+327(478)

Pag. 24-36

Roşca Ludmila
 
Universitatea de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 28 iunie 2023


Rezumat

În acest studiu autorul își popune să promoveze valorile europene: consolidarea democrației și a statului de drept; protejarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, inclusiv a drepturilor reprezentanților minorităților etno-culturale; promovarea egalității de gen; promovarea unor societăți favorabile incluziunii; asigurarea respectării depline a principiilor și a normelor de drept internațional. Acest obiectiv poate fi atins în condițiile în care actorii procesului social-politic cunosc și respectă valorile morale, își asumă responsabilitatea pentru acțiunile desfășurate. În spațiul post-sovietic, din care fac parte statele cuprinse de Parteneriatului Estic și Politica Europeană de Vecinătate, valorile menționate, din cauza necunoașterii conținutului lor și a interpretărilor teoretice, provoacă confuzii, contradicții, conflicte. Descrierea oportunităților oferite de instituțiile europene statelor din Europa de Sud-Est, expusă de Ursula von der Leyen, în raportul: „Orientări politice pentru viitoarea Comisie Europeană 2019-2024” îi permite autorului să conchidă că stilul european de viață, de organizare și gestiune a societății este opțiunea optimă a Republicii Moldova, Ucrainei, care au obținut statutul de candidat la aderare în Uniunea Europeană. Avansarea pe calea integrării europene impune condiția asimilării și respectării valorilor europene în toate domeniile vieții sociale. Acest proces, numit europenizare dezvoltă conștiința apartenenței la un set de valori. În concluzie, autorul afirmă: Analiza demersurilor politice ale conducătorilor Republicii Moldova, adresate instituţiilor europene supranaţionale şi naţionale, ne-a permis să conchidem: înainte de a elabora şi expedia un demers, de a prezenta un discurs în faţa autorităţilor europene, moldovenii, indiferent de statutul lor social: conducător de ţară, de guvern, de parlament, lider al partidului politic, al ONG, al Diasporei, cetăţean, trebuie să asimileze experienţa acumulată de alte state; să realizeze o analiză situaţională a propriei experienţe politice; să asimileze conţinutul europenizării, să-și dezvolte abilitățile de colaborare.

Cuvinte-cheie
valori europene, eficiența guvernării, democraţie, parteneriat estic, Politică Europeană de Vecinătate, integrare europeană, europenizare, cultura politică