Cercetări privind adaptabilitatea sortimentului introdus de cais pentru testare în Republica Moldova
Close
Articolul precedent
Articolul urmator
202 7
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-24 21:06
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
634.21:581.522.4 (1)
Stone fruits. Drupes in general (207)
Habits of plants. Plant behaviour. Plant ecology. Plant ethology. The plant and its environment. Bionomics of plants (172)
SM ISO690:2012
PÎNTEA, Maria. Cercetări privind adaptabilitatea sortimentului introdus de cais pentru testare în Republica Moldova. In: Ştiinţa în Nordul Republicii Moldova: realizări, probleme, perspective, Ed. 7, 19-20 mai 2023, Bălți. Balti, Republic of Moldova: Casa Editorial-Poligrafică „Bons Offices”, 2023, Ediția 7, pp. 355-359. ISBN 978-9975-81-128-6.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Ştiinţa în Nordul Republicii Moldova: realizări, probleme, perspective
Ediția 7, 2023
Conferința "Ştiinţa în Nordul Republicii Moldova: realizări, probleme, perspective"
7, Bălți, Moldova, 19-20 mai 2023

Cercetări privind adaptabilitatea sortimentului introdus de cais pentru testare în Republica Moldova

CZU: 634.21:581.522.4

Pag. 355-359

Pîntea Maria
 
Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare
 
Proiecte:
 
Disponibil în IBN: 9 iunie 2023


Rezumat

In the article there are presented some aspects of breeding of apricot culture for industrial promotion in the conditions of the Republic of Moldova. Adaptability and ecological plasticity to changeable agroclimatic resources of new introduced and local created varieties remain the principal objectives of promotion within industrial culture. There are selected some genotypes for utilisation in future breeding and genetic program of apricot cultivation within local conditions A special attention is done to donors and implemented varieties with characteristics such as: appearance (attractivity, red collor of sken) and firmness of fruits, early and late ripening, medium and low vigour of trees, good level of sustainable productivity.

Cuvinte-cheie
Apricot, varieties, introduction, adaptability, ecological plasticity, Republic of Moldova