Gen și dizabilitate – o analiză a dizabilității din perspectiva teoriilor feministe
Close
Articolul precedent
Articolul urmator
296 15
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-15 13:18
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
305+364.2 (1)
Gender studies (96)
Social welfare (541)
SM ISO690:2012
AGHEANĂ, Viorel. Gen și dizabilitate – o analiză a dizabilității din perspectiva teoriilor feministe. In: Evoluția sistemului național al învățământului special și incluziv ca proces unitar teoretico-praxiologic în câmpul educațional european :: 50 de ani de activitate a Catedrei Psihopedagogie și Psihopedagogie specială, Ed. 1, 2 decembrie 2022, Chisinau. Chişinău: CEP UPSC, 2023, pp. 17-24. ISBN 978-9975-46-732-2..
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Evoluția sistemului național al învățământului special și incluziv ca proces unitar teoretico-praxiologic în câmpul educațional european : 2023
Conferința "Evoluția sistemului național al învățământului special și incluziv ca proces unitar teoretico-praxiologic în câmpul educațional european :"
1, Chisinau, Moldova, 2 decembrie 2022

Gen și dizabilitate – o analiză a dizabilității din perspectiva teoriilor feministe

CZU: 305+364.2

Pag. 17-24

Agheană Viorel
 
Universitatea din Bucureşti
 
 
Disponibil în IBN: 26 aprilie 2023


Rezumat

Articolul de față urmărește modul în care teorile feministe se raportează la conceptul de dizabilitate. Premisa teoriei feministe a dizabilităților este că handicapul, ca femeia, nu este o stare naturală a inferiorității corporale, a inadecvării, a excesului sau a unui accident greșit. Un accent pe „gen și handicap” nu ar trebui să vizeze examinarea așa-numitului „dublu dezavantaj” pe care îl au femeile cu dizabilități. Aceasta este doar o consecință inevitabilă a tratării problemelor femeilor cu handicap ca pe un „interes minoritar”, ca o opțiune adițională atât la preocupările analizei feministe cât și a mișcărilor persoanelor cu dizabilități.

This article traces how feminist theories relate to the concept of disability. The premise of feminist disability theory is that disability, like womanhood, is not a natural state of bodily inferiority, inadequacy, excess, or wrongful accident. A focus on "gender and disability" should not aim at examining the so-called "double disadvantage" that women with disabilities have. This is just an inevitable consequence of treating disabled women's issues as a "minority interest", as an additional option to both the concerns of feminist analysis and disability movements.

Cuvinte-cheie
gen, dizabilitate, teoria feministă, discrimiare,

gender, disability, feminist theory, discrimination.