Soiul chardonnay și gama de clone pe plan mondial
Close
Articolul precedent
Articolul urmator
276 3
Ultima descărcare din IBN:
2024-01-29 17:51
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
634.8 (650)
Viticulture. Grape vines. Vineyards (628)
SM ISO690:2012
CHIMACOVSCHI, Aliona, NICOLAESCU, Gheorghe, VOINESCO, Cornelia, MAȚCU, Gheorghe. Soiul chardonnay și gama de clone pe plan mondial. In: Sectorul agroalimentar – realizări și perspective, Ed. 1, 11-12 noiembrie 2022, Chisinau. Chişinău: "Print-Caro" SRL, 2023, pp. 126-127. ISBN 978-9975-165-51-8..
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Sectorul agroalimentar – realizări și perspective 2023
Simpozionul "Sectorul agroalimentar – realizări și perspective"
1, Chisinau, Moldova, 11-12 noiembrie 2022

Soiul chardonnay și gama de clone pe plan mondial

CZU: 634.8

Pag. 126-127

Chimacovschi Aliona, Nicolaescu Gheorghe, Voinesco Cornelia, Mațcu Gheorghe
 
Universitatea Tehnică a Moldovei
 
 
Disponibil în IBN: 21 martie 2023


Rezumat

Chardonnay is a white wine variety that originated in the Burgundy region of France but is grown in many other wine regions around the world, including California, Australia, Italy and others. Chardonnay wines are known for their wide range of aromas and tastes, depending on the region where it is grown and processed. These wines usually have flavors and aromas of yellow fruits such as apples, pears, peaches or pineapples, but can also have citrus flavors such as lemons or grapefruit. Chardonnay wine can also be aged in oak barrels, which gives it flavors of vanilla, nut and cinnamon. Chardonnay wine can range from dry and full-bodied wines to sweet wines with high acidity. Chardonnay grapes are often used to produce dry and semi-dry white wines, but can also be used to produce sparkling wines such as Champagne. Chardonnay wine can also be blended with other grape varieties, such as Pinot Noir or Pinot Meunier, to produce sparkling wines. Chardonnay wine is usually paired with seafood, chicken or pork dishes, as well as soft, white-rind cheeses such as Brie or Camembert. Chardonnay wine is also ideal to be enjoyed as an aperitif or with a light and pleasant meal. Several viticultural centers are known worldwide, which are concerned with the selection and improvement of agricultural crops, especially vines. Among them can be mentioned Foundation Plant Services (FPS), Foundation Plant Services (FPS), which was founded in 1958 near UC Davis - owns a number of Chardonnay clones, namely - 04, 05, 06, 08, 09, 10, 11, 12, 13, 15, 17, 18, 20, 21, 22, 23, 37, 38, 39, 49, 50, 51, 81, 82, 83, 106, 107, 140, 548, 1066, 1068, etc. ENTAV-INRA (France) - owns a number of clones of the Chardonnay variety, namely – 76, 77, 78, 95, 96, 116, 117, 118, 119, 121, 122, 125, 128, 130, 131, etc. Vivai Cooperativi Rauscedo (Italy) - owns a number of clones of the Chardonnay variety, namely – VCR 10, VCR 4, VCR-SMA 108, R 8, VCR 6, VCR 11, VCR 481, VCR 484. In the Republic of Moldova, according to the Catalog of plant varieties, the following clones of the Chardonnay variety are cultivated – 04, VCR-4, R-8, VCR-10, 75, 76, 96, 116, 117, Colmar 119, 121, 130, 132, 277, 548, 809.

Chardonnay este un soi alb pentru vin, originar din regiunea Burgundia, Franța, dar cultivat în multe alte regiuni viticole din întreaga lume, inclusiv California, Australia, Italia și altele. Vinurile din soiul Chardonnay sunt cunoscute pentru gama largă de arome și gusturi, în funcție de regiunea unde este cultivat și procesat. De obicei, aceste vinuri au arome și arome de fructe galbene, cum ar fi mere, pere, piersici sau ananas, dar pot avea și arome de citrice, cum ar fi lămâi sau grapefruit. Vinul din soul Chardonnay poate fi, de asemenea, maturat în butoaie de stejar, ceea ce-i oferă arome de vanilie, nucă și scorțișoară. Vinul din soiul Chardonnay poate varia de la vinuri seci și pline în gust până la vinuri dulci și cu o aciditate ridicată. Strugurii soiului Chardonnay adesea sunt folosiţi pentru a produce vinuri albe seci și demiseci, dar se poate folosi și pentru a produce vinuri spumante, cum ar fi Champagne. Vinul din soiul Chardonnay poate fi, de asemenea, cupajat cu alte soiuri de struguri, cum ar fi Pinot Noir sau Pinot Meunier, pentru a produce vinuri spumante. Vinul din soiul Chardonnay se potriveşte de obicei cu preparate culinare din fructe de mare, pui sau porc, precum și cu brânzeturi moi și cu crustă albă, cum ar fi Brie sau Camembert. Vinul din soiul Chardonnay este, de asemenea, ideal pentru a fi savurat ca aperitiv sau alături de o masă ușoară și plăcută. Pe plan mondial sunt cunoscute mai multe centre vitivinicole, care sunt preocupate de selecţia şi ameliorarea culturilor agricole, în special a viţei de vie. Printre acestea pot fi menţionate Foundation Plant Services (FPS), Foundation Plant Services (FPS), care a fost fondată în 1958 pe lîngă UC Davis – deţine un şir de clone ale soiului Chardonnay, şi anume – 04, 05, 06, 08, 09, 10, 11, 12, 13, 15, 17, 18, 20, 21, 22, 23, 37, 38, 39, 49, 50, 51, 81, 82, 83, 106, 107, 140, 548, 1066, 1068 etc. ENTAV-INRA (Franţa) - deţine un şir de clone ale soiului Chardonnay, şi anume – 76, 77, 78, 95, 96, 116, 117, 118, 119, 121, 122, 125, 128, 130, 131 etc. Vivai Cooperativi Rauscedo (Italia) - deţine un şir de clone ale soiului Chardonnay, şi anume – VCR 10, VCR 4, VCR-SMA 108, R 8, VCR 6, VCR 11, VCR 481, VCR 484. În Republica Moldova, conform Catalogului soiurilor de plante se cultivă următoarele clone ale soiului Chardonnay – 04, VCR-4, R-8, VCR-10, 75, 76, 96, 116, 117, Colmar 119, 121, 130, 132, 277, 548, 809.

Cuvinte-cheie
Chardonnay, Clones, variety, viticulture, Wine producing,

Chardonnay, clone, soi, viticultura, Vinificație.