Optimizarea conținutului substanțelor fenolice în tehnologia vinurilor tinere roșii „Primeur” și „Virgin”
Close
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
272 2
Ultima descărcare din IBN:
2023-06-19 15:47
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
663.222+663.253 (1)
Wine. Winemaking. Oenology (444)
SM ISO690:2012
BORTA, Ion. Optimizarea conținutului substanțelor fenolice în tehnologia vinurilor tinere roșii „Primeur” și „Virgin”. In: Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos”, 2021, nr. 4(63), pp. 111-114. ISSN 1857-0461. DOI: https://doi.org/10.52673/18570461.21.4-63.13
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos”
Numărul 4(63) / 2021 / ISSN 1857-0461 /ISSNe 2587-3687

Optimizarea conținutului substanțelor fenolice în tehnologia vinurilor tinere roșii „Primeur” și „Virgin”

Optimization of the content of phenolic substances in the technology of young red wines “Primeur” and “Virgin”

DOI:https://doi.org/10.52673/18570461.21.4-63.13
CZU: 663.222+663.253

Pag. 111-114

Borta Ion
 
Combinatul de productie a vinurilor "Cricova"
 
 
Disponibil în IBN: 15 martie 2022


Rezumat

The aim of the research was to improve the organoleptic qualities of young red wines ”Primeur” and ”Virgin” based on optimizing the content of phenolic substances and malic acid. The technological process consists in the elimination of approximately 80% of the total seeds contained in wine in alcoholic and malolactic fermentation. Limiting the division of phenolic compounds in young dry red wine allowed to decrease the feeling of excess astringency with obtaining a round, velvety taste and typical of this category of wines. The concomitant realization of the alcoholic and malolactic fermentations allowed the decrease of the malic acid content, responsible for the excess in the young dry red wines.

Scopul cercetărilor efectuate este de a ameliora calitățile organoleptice ale vinurilor roșii tinere „Primeur” și „Virgin” în baza optimizării conținutului substanțelor fenolice și al acidului malic. Procedeul tehnologic constă în înlăturarea a cca 80 % din totalul de semințe ce se conțin în vinul aflat în fermentația alcoolică și cea malolactică. Limitarea diviziei compușilor fenolici în vinul tânăr roșu sec a contribuit la diminuarea senzației de astringență în exces cu obținerea unui gust rond, velurat și tipic acestei categorii de vinuri. Realizarea concomitentă a fermentațiilor alcoolice și malolactice a permis scăderea conținutului acidului malic, responsabil de astringență în vinurile tinere roșii seci.

Cuvinte-cheie
vine seeds, separation, alcoholic and malolactic fermentations, young red wines, Yeasts, Bacteria,

semințe de viță-de-vie, separare, fermentații alcoolice și malolactice, vinuri tinere roșii, levuri, Bacterii