Separarea și uscarea semințelor de struguri
Close
Articolul precedent
Articolul urmator
499 26
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-16 14:28
SM ISO690:2012
BALAN, Mihail. Separarea și uscarea semințelor de struguri. In: The closing conference of the Intelligent valorisation of agro-food industrial wastes project, 2SOFT/1.2/83, 24 februarie 2022, Chişinău. Chişinău: 2022, p. 27. ISBN 978-9975-3464-6-7.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
The closing conference of the Intelligent valorisation of agro-food industrial wastes project, 2SOFT/1.2/83 2022
Conferința "Intelligent Valorisation of Agro-Food Industrial Wastes"
Chişinău, Moldova, 24 februarie 2022

Separarea și uscarea semințelor de struguri


Pag. 27-27

Balan Mihail
 
Universitatea Tehnică a Moldovei
 
 
Disponibil în IBN: 9 martie 2022


Rezumat

În urma prelucrării primare a strugurilor, în Republica Moldova se obțin anual 2,0-2,5 mii tone de seminţe de struguri. În dependenţă de soi şi regiunea de cultivare a strugurilor, conţinutul de ulei în seminţe (calculat la substanţa uscată) variază de la 9,5% pînă la 20,0%. Deci, se pot produce de la 190 pînă la 512 tone de ulei din seminţe de struguri, care e solicitat pe piaţa occidentală la preţ de cca 50$/kg. Conform datelor din literatura ştiinţifică soiurile roşii conţin cu 9% mai puţin ulei decît soiurile albe. Conţinutul de seminţe într-o tonă de struguri constituie pînă la 7% din masă. 1. Separarea semințelor de struguri. Pentru a fi separate de impurități, semințele de struguri au fost supuse procesului de separare pneumatică, ca ulterior să fie supuse procesului de uscare. Separare pneumatică are loc are loc datorită diferenței de masă dintre semințele de struguri și deșeurile care se regăsesc printre ele. Pentru a fi separate, este necesar de a menține semințele de struguri în strat suspendat la o viteză constantă. Pentru a avea posibilitatea de a efectua separarea pneumatică pentru un diapazon mai larg de produse semințoase este necesar de aplicat un șir de valori ai vitezei de plutire. 2. Uscarea semințelor de struguri. Obiectivul de bază al procesului de uscare este scăderea umidității masei de semințe până la cea de echilibru sau critică, la care păstrarea se poate face timp îndelungat, fără pierderi. În scopul asigurării calității tratării termice a semințelor de struguri, este necesar de aplicat metoda uscării în strat suspendat (fig. 1). Metoda dată presupune antrenarea semințelor în strat suspendat, într-un tub, de către un curent de aer, în care se dezvoltă o viteză de 11,4 m/s, cu un debit de 430 m3/h. Pasul doi necesită pornirea generatorului de microunde, la regim de 600 W, cu frecvența de 2450 MHz. Ulterior după un timp de 70 min are loc auto separarea semințelor din stratul suspendat, ele având cea mai mică masă și concentrație de umiditate, după care sunt urmate de restul semințelor îndependență de masă și conținutul de umiditate pentru fiecare sămânță în parte. Astfel obținem un produs cu un grad ridicat de uniformitate a uscării. 3. Reglementări de mediu Printre reglementările de mediu care trebuie respectate în procesul tehnologic de separare și uscare în strat suspendat a semințelor de struguri, este necesar de respectat următoarele puncte: - ecranarea zonei de aplicare a microundelor în instalația de uscare; - limitarea contactului direct cu aerul al semințelor de struguri după procesul de uscare; - izolarea conexiunilor cablurilor de curent electric; - legarea la nul al instalației de uscare în timpul procesului tehnologic.

Cuvinte-cheie
seminţe de struguri, uscare, separare pneumatică, viteza aerului