Influența produsului alga ca asupra dezvoltării pomilor și sporirii calității fructelor de măr
Close
Articolul precedent
Articolul urmator
238 1
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-06 22:26
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
634.11:631.811.98 (6)
Fruit growing (1441)
Fertilizers, manures and soil enrichment. Promotion of growth. Plant stimulants (377)
SM ISO690:2012
LOZAN, Andrei. Influența produsului alga ca asupra dezvoltării pomilor și sporirii calității fructelor de măr. In: Tezele celei de-a : 71-a conferinţă ştiinţifică a studenţilor, Ed. 71, 20 mai 2018, Chişinău. Chişinău: Universitatea Agrară, 2018, Ediția 71, T, pp. 16-17. ISBN 978-9975-64-283-5.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Tezele celei de-a
Ediția 71, T, 2018
Conferința "Conferinţa ştiinţifică a studenţilor"
71, Chişinău, Moldova, 20 mai 2018

Influența produsului alga ca asupra dezvoltării pomilor și sporirii calității fructelor de măr

CZU: 634.11:631.811.98

Pag. 16-17

Lozan Andrei
 
Universitatea Agrară de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 19 ianuarie 2022


Rezumat

În fructe calciul se acumulează în cursul primelor săptămâni, adică după legarea lor. Această perioada corespunde cu multiplicarea masivă a celulelor fructului. În continuare, odată cu creșterea dimensiunilor fructului, cantitatea de calciu se diluează în întreaga masă a acestuia. De aceea, corectarea anticipată a nivelului scăzut de Ca în fructe, prin stropiri, este o metodă mai sigură pentru reducerea afecțiunii fructelor de diverse boli fiziologice, decât celelalte practici culturale. Pe parcursul perioadei de vegetație se recomandă de a efectua 5-8 fertilizări foliare cu produse ce conțin calciu. Scopul cercetărilor a constat în stabilirea influenței a produsului Alga Ca pentru prevenirea deficienței de Ca la pomii de soiul Golden Delicious Reinders în sistemul superintensiv de cultură, asupra formării calității fructelor de măr și excluderea dereglărilor fiziologice în perioada de păstrare. Pentru realizarea scopului propus au fost înaintate următoarele obiective: studierea influenței produsului Alga Ca asupra producției de fructe a unui pom și la o unitate de suprafață; stabilirea conținutului de ioni de Ca în fructele de măr și indicilor de calitate; eficiența economică de producere a fructelor; luarea deciziei privind recomandările pentru producere. Cercetările au fost efectuate pe parcursul anului 2017, în livada superintensivă de măr fondată la întreprinderea S.R.L.”Codru-ST” (satului Rădeni, raionul Strășeni), în toamna anului 2010, cu pomi cu coroană de tipul „knip boom” și în laboratorul catedrei de Horticultură a UASM. Ca material de studiu a fost soiul de măr Golden Delicious Reinders altoit pe portaltoiul de vigoare slabă M9. Coroana a fost condusă după sistemul fus subțire ameliorat. Distanța de plantare 3,5 x 1,2 m. Pe sectorul experimental, în conformitate cu schema experiențelor, în varianta unu n-a fost efectuată nici un fel de intervenție asupra pomilor. În variantele doi, trei și patru s-au efectuat 4 tratamente cu produsul Alga Ca în doza respectiv de 3,0; 3,75 și 4,50 l/ha. Primul tratament s-a efectuat după legarea fructelor, iar ulterioarele la un interval de aproximativ 15 zile. Cercetările au fost efectuate în condiții de câmp și de laborator după metode acceptate de îndeplinire a experiențelor la culturile pomicole cu fertilizanți foliari. Cel mai mare conținut a ionilor de calciu în fructe, atât după tratare cât și după recoltare a fost înregistrat în variantele tratate cu produsul Alga Ca în doza 3,75 și 4,50 l/ha. În aceste variante indicii de calitate a merelor sunt mai înalți (fermitatea 8,1 kg/cm2, indicele de hidroliză 4,6), ponderea fructelor afectate de boli fiziologice mai mică (0,6-0,7%), iar eficiența economică după păstrarea fructelor mai înaltă (175,2-175,6%). Diferențele înregistrate au fost asigurate statistic. În baza rezultatelor obținute s-a constatat, că produsul Alga Ca poate fi inclus în sistemul tehnologic pentru prevenirea deficienței de Ca la măr și sporirea calității fructelor în perioada post recoltare în doza 3,75 l/ha, aplicat în 4 perioade. Prima fertilizare foliară de efectuat după legarea fructelor, iar ulterioarele trei stropiri cu intervalul de 15 zile între tratamente.