Producţia grâlui durum de toamnă în funcţie de epoca de semănat
Close
Articolul precedent
Articolul urmator
342 3
Ultima descărcare din IBN:
2023-06-26 10:04
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
633:112.1”324”:631.531.04 (5)
Field crops and their production (1510)
Metaphysics (122)
Agricultural operations (1229)
SM ISO690:2012
BORGA, Tatiana. Producţia grâlui durum de toamnă în funcţie de epoca de semănat. In: Tezele celei de-a : 71-a conferinţă ştiinţifică a studenţilor, Ed. 71, 20 mai 2018, Chişinău. Chişinău: Universitatea Agrară, 2018, Ediția 71, T, pp. 4-5. ISBN 978-9975-64-283-5.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Tezele celei de-a
Ediția 71, T, 2018
Conferința "Conferinţa ştiinţifică a studenţilor"
71, Chişinău, Moldova, 20 mai 2018

Producţia grâlui durum de toamnă în funcţie de epoca de semănat

CZU: 633:112.1”324”:631.531.04

Pag. 4-5

Borga Tatiana
 
Universitatea Agrară de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 18 ianuarie 2022


Rezumat

Grâul dur de toamnă (Triticum durum ) este o plantă din familia Gramineae, care se cultivă pentru producerea pastelor făinoase. Este considerat a doua specie de Triticum, ca importanţă, pentru consumul uman după grâul comun de toamnă (Triticum aestivum L.) Grâul durum de toamnă este apreciat pentru conţinutul înalt de proteine. Scopul lucrării a fost determinarea variantei optime privind tehnologia de cultivare pentru obţinerea unor producţii sporite şi stabile de grâu durum de toamnă. Pentru atingerea scopului propus au fost trasate următoarele obiective de cercetare care au constat în evaluarea parametrilor de productivitate a grîului durum de toamnă, a capacităţii de producţie şi calităţii boabelor în funcţie de soi, cultură premergătoare şi epocă de semănat. Cercetările ştiinţifice au fost efectuate la Staţiunea Didactico - Experimentală “Chetrosu” în anul agricol 2016-2017. Au fost studiate următoarele elemente tehnologice de cultivare:  s-au cercetat două soiuri de grîu durum de toamnă: Auriu 273 şi Hordeiforme 335;  două culturi premergătoare: mazăre pentru boabe şi borceagul de primăvară;  trei termeni de semănat: I (03.X) – optim-acceptabil; II (16.X) – acceptabil; III (30.X) – târziu. În calitate de martor (mr) a servit soiul Hordeiforme 335, semănat în epoca optim-acceptabilă, cu desimea de semănat de 5,0 mln.b.g./ha după premergătorul mazărea pentru boabe. Variantele experienţei au fost amplasate în trei repetiţii. Suprafaţa medie a unei parcelele a constituit 40 m2. În urma cercetărilor au fost obţinute următoarele rezultate: 1. Recolta medie de boabe a variat de la 3421 pînă la 4857kg/ha la soiul Hordeiforme 335 (4078 kg/ha la mr), iar la soiul Auriu 273 de la 3922 pînă la 4825 kg/ha respectiv. Producţii mai înalte au fost asigurate după premergătorul borceag de primăvară. 2. În urma analizei indicilor de calitate a boabelor de grîu durum de toamnă în anul agricol 2016-2017 s-a constat: masa medie a o mie de boabe a variat de la 43,30 – 44,00g (43,85 la mr.); masa volumetrică a boabelor 779 – 804,4g/l (791,1g/l la mr); sticlozitatea boabelor 84-95% (95% la mr). Conţinutul mediu de proteine în boabe la soiurile cercetate, după ambii premergători a constituit 16,24-16,84% şi de gluten 32,10 – 33,51%. Reieşind din cele expuse şi calculul eficienţei economice se recomandă cultivarea în zona de Centru a R. Moldova grîul durum de toamnă după premergători cu termeni timpurii de recoltare (borceag de primăvară şi mazăre pentru boabe), în epocile optime şi optim-acceptabile de semănat, cu desimea de 5,0 mln.boabe /ha.