Stolniceni 2016. Cercetări arheologice preventive din partea de nord-est a sitului cucutenian de mari dimensiuni
Close
Articolul precedent
Articolul urmator
453 5
Ultima descărcare din IBN:
2022-11-19 20:41
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
902/903(478) (63)
Archaeology (937)
Prehistory. Prehistoric remains, artefacts, antiquities (2097)
SM ISO690:2012
TERNA, Stanislav, RASSMANN, Knut, VASILACHE-CUROȘU, Mariana, SÎRBU, Mariana, RUD, Vitali, VORNICU-ȚERNA, Andreea, RADLOFF, Kai, SALEWSKI, Gesa. Stolniceni 2016. Cercetări arheologice preventive din partea de nord-est a sitului cucutenian de mari dimensiuni. In: Cercetări arheologice în Republica Moldova.: Campania 2016. Sesiunea Naţională de Rapoarte, 24 mai 2017, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: Comisia Naţională Arheologică, 2017, pp. 16-18. ISBN 978-9975-84-029-3..
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Cercetări arheologice în Republica Moldova. 2017
Sesiunea "Cercetări arheologice în Republica Moldova"
Chişinău, Moldova, 24 mai 2017

Stolniceni 2016. Cercetări arheologice preventive din partea de nord-est a sitului cucutenian de mari dimensiuni

CZU: 902/903(478)

Pag. 16-18

Terna Stanislav, Rassmann Knut, Vasilache-Curoșu Mariana, Sîrbu Mariana, Rud Vitali, Vornicu-Țerna Andreea, Radloff Kai, Salewski Gesa
 
 
 
Disponibil în IBN: 16 martie 2021


Rezumat

Campania arheologică din anul 2016 de de la Stolniceni (r-nul Edineţ) a avut ca obiectiv investigarea mai multor tipuri de anomalii din partea de nord-est a sitului cucutenian (Fig. 1). Au fost deschise patru secţiuni, cu suprafaţa totală de peste 150 m.p. În secţiunea 1 au fost cercetate trei şanţuri şi resturile unei palisade înguste, amplasate spre interiorul acestora (Fig. 2, A). În limitele conturului palisadei a fost documentată şi partea inferioară a unor gropi de pari. Pe o lungime de cel puţin 9 m dinspre palisadă spre interiorul aşezării a fost semnalată prezenţa unui sol ce avea în compoziţie pietriş mărunt şi cioburi cucuteniene, reprezentând un strat de nivelare artifi cială a terenului. Secţiunea 2 a fost trasată transversal peste o anomalie interpretată drept una dintre căile magistrale de acces în aşezare. Aceasta s-a prezentat sub forma unei benzi întunecate, lată de câţiva metri (Fig. 2, B), din sol foarte compact, bătătorit. Materialul arheologic este foarte fragmentar; puţine dintre artefacte au dimensiuni ce depăşesc 3×3 cm. Secţiunea 3 a fost executată peste una dintre anomaliile interpretate drept un cuptor de ars ceramica. Cuptorul dezvelit (Fig. 2, D) avea o construcţie complexă, constând din două canale (Fig. 2, C) de pătrundere a aerului fi erbinte provenit de la focul făcut într-o groapă auxiliară, de alimentare. După utilizare, bolta cuptorului a fost demontată, iar acesta a fost acoperit cu material arheologic, constând din fragmente ceramice, fi gurine, piese litice şi din os. Se remarcă prezenţa multor fragmente de ceramică zgurifi cată. Materialul depus peste cuptorul cercetat pare a fi rezultat din activitatea unul alt cuptor, dispus în apropiere, care va fi investigat în viitor. Secţiunea 4 (sondaj de dimensiuni mici) a fost plasată peste o groapă din centrul aşezării, cu scopul de a preleva material pentru datări radiocarbon. În ea au fost găsite mai multe piese de inventar din piatră şi lut, precum şi un număr mare de fragmente ceramice. Zece datări C14 obţinute pentru sit corespund grosso modo cu datele de la Petreni. Diferenţele stilistice dintre ceramica celor două situri pot refl ecta existenţa unor grupuri locale distincte la începutul etapei Cucuteni B – Tripolie C1.Fig. 1. Planul geomagnetic şi amplasarea topografi că a sitului cucutenian de la Stolniceni cu localizarea secţiunilor arheologiceFig. 2. A – Fotografi e aeriană asupra secţiunii 1 după degajare; B – Fotografi e aeriană asupra secţiunii 2 cu conturarea drumului preistoric; C-D – cuptorul de ars ceramica.