Rolul și locul OMG în soluționarea problemelor fitosanitare
Close
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
748 31
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-22 11:52
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
574+631.147+631.95 (2)
General ecology and biodiversity (779)
Farm management and organization (488)
SM ISO690:2012
VOLOŞCIUC, Leonid. Rolul și locul OMG în soluționarea problemelor fitosanitare. In: Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos”, 2020, nr. 1(56), pp. 33-38. ISSN 1857-0461. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.4091568
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos”
Numărul 1(56) / 2020 / ISSN 1857-0461 /ISSNe 2587-3687

Rolul și locul OMG în soluționarea problemelor fitosanitare

The role and place of GMO in solving phytosanitary problems

DOI:https://doi.org/10.5281/zenodo.4091568
CZU: 574+631.147+631.95

Pag. 33-38

Voloşciuc Leonid
 
Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor
 
 
Disponibil în IBN: 10 iunie 2020


Rezumat

The world population has exceeded 7 billion people and is forecasted to reach beyond 11 billion by 2100. Annual crop loss to pests alone account for 25-30 % of the global crop losses. Conventional agriculture is associated with problems of pest’s control and pesticide accumulations. Genetic modification, as area of biotechnology, concerns with the manipulation of the genetic material in living organisms and oriented to mitigate several current challenges in agriculture. Despite the above controversies being proven unfounded, GM crops are linked with potential health risks and genetic hazards associated to them. The main critical questions about the new traits is the extent to which will contribute to feeding the world in the future. The investment in these emerging genetic-engineering technologies and in a variety of other approaches should be made, because it will be critical for decreasing the risk of global and local food shortages. This paper presents the conceptual vision, concerns and the future trends, highlighting the crucial role of ecological agriculture both in environmental protection, as well as social and economic sectors.

Populația mondială a depășit 7 miliarde de oameni și se anticipează că va depăși 11 miliarde până în 2100. Pierderile anuale ale culturilor cauzate de organismele dăunătoare reprezintă 25-30% din producția globală. Agricultura convențională este asociată cu problemele de control al dăunătorilor și al acumulărilor de pesticide. Modificarea genetică, ca domeniu al biotehnologiei, ține de manipularea materialului genetic al organismelor vii și este orientată spre atenuarea mai multor provocări actuale din agricultură. În ciuda controverselor frecvente, culturile modificate genetic se asociază cu potențialele riscuri pentru sănătate și cu posibilele pericole genetice. Principalele chestiuni stringente în legătură cu noile realități sunt măsurile în care OMG vor contribui la alimentația omenirii în viitor. Investițiile în aceste tehnologii de inginerie genetică emergente și într-o varietate de alte abordări ar trebui continuate, deoarece va fi esențial pentru scăderea riscului de penurie alimentară la nivel local și global. Articolul prezintă viziunea conceptuală, preocupările și tendințele viitoare, subliniind rolul crucial al agriculturii ecologice atât în protecția mediului, cât și în sectoarele sociale și economice.

Cuvinte-cheie
The role and place of, G, M, O in solving phytosanitary problems,

ecologie, OMG, agricultură ecologică, organisme dăunătoare, protecția plantelor, dezvoltare durabilă