Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
1093 39 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-02-05 20:29 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
633.872.1:577.127:57.085.2 (5) |
Эфиромасличные растения. Ароматические, пряные, масличные, красильные, дубильные, лекарственные растения (433) |
Материальные основы жизни. Биохимия. Молекулярная биология. Биофизика (664) |
Биологическая техника, экспериментальные методы и оборудование в целом (194) |
SM ISO690:2012 LUPAŞCU, Lucian, ŢÎMBALIUC, Nina, LUPAŞCU, Galina, GAVZER, Svetlana, SLANINA, Valerina. Activitatea antioxidantă și antimicrobiană ale extractelor intacte şi oxidate izolate din ceai verde comercial.. In: Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii, 2019, nr. 2(338), pp. 144-151. ISSN 1857-064X. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii | ||||||
Numărul 2(338) / 2019 / ISSN 1857-064X | ||||||
|
||||||
CZU: 633.872.1:577.127:57.085.2 | ||||||
Pag. 144-151 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Sunt prezentate date cu privire la activitățile antioxidante, antibacteriene şi antifungice ale extractelor taninice intacte şi oxidate izolate din ceai verde comercial. S-a constatat că extractul din ceai verde manifestă o activitate antioxidantă înaltă, iar modificarea acestuia prin oxidare a contribuit la sporirea conţinutului total de grupări funcţionale acide şi creșterea activității antibacteriene (Bacillus subtilis, Pseudomonas fluorescens, Erwinia amylovora, E. carotovora, Xantomonas campestris) și antifungice (Alternaria alternata, Fusarium oxysporum, F. solani). Extractul taninic oxidat din ceai verde, în concentraţiile eficiente a determinat inhibarea creşterii coloniilor și rarefierea puternică a miceliului fungilor. |
||||||
Cuvinte-cheie taninuri, ceai verde, oxidare, activitate antioxidantă, Bacterii, Fungi, tannins, green tea, antioxidant activity, oxidation, Bacteria, танины, зеленый чай, антиоксидантная активность, окисление, бактерии, грибы |
||||||
|
DataCite XML Export
<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?> <resource xmlns:xsi='http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance' xmlns='http://datacite.org/schema/kernel-3' xsi:schemaLocation='http://datacite.org/schema/kernel-3 http://schema.datacite.org/meta/kernel-3/metadata.xsd'> <creators> <creator> <creatorName>Lupaşcu, L.T.</creatorName> <affiliation>Institutul de Chimie, Moldova, Republica</affiliation> </creator> <creator> <creatorName>Ţîmbaliuc, N.I.</creatorName> <affiliation>Institutul de Chimie, Moldova, Republica</affiliation> </creator> <creator> <creatorName>Lupaşcu, G.A.</creatorName> <affiliation>Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor, Moldova, Republica</affiliation> </creator> <creator> <creatorName>Gavzer, S.I.</creatorName> <affiliation>Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor, Moldova, Republica</affiliation> </creator> <creator> <creatorName>Slanina, V.A.</creatorName> <affiliation>Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie, Moldova, Republica</affiliation> </creator> </creators> <titles> <title xml:lang='ro'>Activitatea antioxidantă și antimicrobiană ale extractelor intacte şi oxidate izolate din ceai verde comercial.</title> </titles> <publisher>Instrumentul Bibliometric National</publisher> <publicationYear>2019</publicationYear> <relatedIdentifier relatedIdentifierType='ISSN' relationType='IsPartOf'>1857-064X</relatedIdentifier> <subjects> <subject>taninuri</subject> <subject>ceai verde</subject> <subject>oxidare</subject> <subject>activitate antioxidantă</subject> <subject>Bacterii</subject> <subject>Fungi</subject> <subject>tannins</subject> <subject>green tea</subject> <subject>antioxidant activity</subject> <subject>oxidation</subject> <subject>Bacteria</subject> <subject>танины</subject> <subject>зеленый чай</subject> <subject>антиоксидантная активность</subject> <subject>окисление</subject> <subject>бактерии</subject> <subject>грибы</subject> <subject schemeURI='http://udcdata.info/' subjectScheme='UDC'>633.872.1:577.127:57.085.2</subject> </subjects> <dates> <date dateType='Issued'>2019-11-08</date> </dates> <resourceType resourceTypeGeneral='Text'>Journal article</resourceType> <descriptions> <description xml:lang='ro' descriptionType='Abstract'><p>Sunt prezentate date cu privire la activitățile antioxidante, antibacteriene şi antifungice ale extractelor taninice intacte şi oxidate izolate din ceai verde comercial. S-a constatat că extractul din ceai verde manifestă o activitate antioxidantă înaltă, iar modificarea acestuia prin oxidare a contribuit la sporirea conţinutului total de grupări funcţionale acide şi creșterea activității antibacteriene (Bacillus subtilis, Pseudomonas fluorescens, Erwinia amylovora, E. carotovora, Xantomonas campestris) și antifungice (Alternaria alternata, Fusarium oxysporum, F. solani). Extractul taninic oxidat din ceai verde, în concentraţiile eficiente a determinat inhibarea creşterii coloniilor și rarefierea puternică a miceliului fungilor.</p></description> <description xml:lang='en' descriptionType='Abstract'><p>Data on antioxidant, antibacterial and antifungal activities of the intact and oxidized tannin extracts, isolated from commercial green tea, are presented. Green tea extract has been found to have a high antioxidant activity, and the oxidation of the extract has helped to increase the total acid functional group content, increasing antibacterial (Bacillus subtilis, Pseudomonas fluorescens, Erwinia amylovora, E. carotovora, Xantomonas campestris) and antifungal (Alternaria alternata, Fusarium oxysporum, F. solani) activities. Oxidized green tea extract in effective concentrations can inhibit colony growth and decrease fungal mycelium density.</p></description> <description xml:lang='ru' descriptionType='Abstract'><p>Представлены результаты исследования антиоксидантных, антибактериальных и антигрибных активностей интактных и окисленных экстактов из коммерческого зеленого чая. Установлено, что экстракт из зеленого чая обладает высокой антиоксидантной активностью, а его окисление способствовало повышению общего содержания кислотных функциональных групп, повышению антибактериальной (Bacillus subtilis, Pseudomonas fluorescens, Erwinia amylovora, E. carotovora, Xantomonas campestris) и антигрибной (Alternaria alternata, Fusarium oxysporum, F. solani) активностей. Окисленный таниновый экстракт из зеленого чая, в эффективных концентрациях, способствовал подавлению роста колоний грибов и уменьшению плотности гиф мицелия. Библ.-17, рис.-3, табл.-3.</p></description> </descriptions> <formats> <format>application/pdf</format> </formats> </resource>