Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
![]() |
![]() ![]() |
Ultima descărcare din IBN: 2023-06-23 12:02 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
636.92.082.4 (3) |
Прочие животные, содержащиеся человеком (41) |
![]() EREMIA, Nicolae, CHIRIAC, Angela, IVANOVA, Raisa, MAŞCENCO, Natalia. Influenţa bioregulatorului natural și a aditivilor nutriționali la iernatul familiilor de albine. In: Ştiinţa Agricolă, 2018, nr. 1, pp. 99-104. ISSN 1857-0003. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Ştiinţa Agricolă | ||||||
Numărul 1 / 2018 / ISSN 1857-0003 /ISSNe 2587-3202 | ||||||
|
||||||
CZU: 636.92.082.4 | ||||||
Pag. 99-104 | ||||||
|
||||||
![]() |
||||||
Rezumat | ||||||
În prezentul studiu s-a evaluat influenţa unor aditivi nutriţionali utilizaţi în hrana stimulativă (sirop de zahăr) a albinelor asupra rezistenţei la iernat, determinată prin raportul dintre numărul de albine, care au ieşit din iarnă şi numărul de albine, care au intrat în iarnă (%). Cincisprezece familii de albine (Apis mellifera carpatica), împărţite în 5 loturi, au fost alimentate în perioada de pregătire către repausul de iarnă de trei ori: la 09.09.15, 11.09.15 şi la 16.09.15. La administrarea siropului de zahăr s-au adăugat: bioregulatorul natural Genistifoliozida D (glicozid iridoid obţinut din planta Linaria genistifolia Mill), probioticul Vitacorm AD-1 (autolizat de drojdii de panificaţie) şi produsul Pchelodar (cobalt, zaharoză, vitamine, substanţe minerale). Cel mai bine au iernat familiile de albine, care au fost hrănite cu aditivii Vitacorm AD-1 (30 mg/l) şi Genistifoliozida (60 mg/l), rezistenţa la iernat fiind de 100 % şi 95,24% (respectiv cu 11,57 şi 6,8% mai mult faţă de lotul martor). Prezenţa aditivului Pchelodar în siropul de zahăr a avut un impact mai slab asupra rezistenţei albinelor, supravieţuind doar 71,39% din ele |
||||||
Cuvinte-cheie Apis mellifera, Familii de albine, Aditivi nutriţionali, Sirop, Rezistenţă la iernare. |
||||||
|
DataCite XML Export
<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?> <resource xmlns:xsi='http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance' xmlns='http://datacite.org/schema/kernel-3' xsi:schemaLocation='http://datacite.org/schema/kernel-3 http://schema.datacite.org/meta/kernel-3/metadata.xsd'> <creators> <creator> <creatorName>Eremia, N.G.</creatorName> <affiliation>Universitatea Agrară de Stat din Moldova, Moldova, Republica</affiliation> </creator> <creator> <creatorName>Chiriac, A.</creatorName> <affiliation>Universitatea Agrară de Stat din Moldova, Moldova, Republica</affiliation> </creator> <creator> <creatorName>Ivanova, R.A.</creatorName> <affiliation>Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor, Moldova, Republica</affiliation> </creator> <creator> <creatorName>Maşcenco, N.E.</creatorName> <affiliation>Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor, Moldova, Republica</affiliation> </creator> </creators> <titles> <title xml:lang='ro'>Influenţa bioregulatorului natural și a aditivilor nutriționali la iernatul familiilor de albine</title> </titles> <publisher>Instrumentul Bibliometric National</publisher> <publicationYear>2018</publicationYear> <relatedIdentifier relatedIdentifierType='ISSN' relationType='IsPartOf'>1857-0003</relatedIdentifier> <subjects> <subject>Apis mellifera</subject> <subject>Familii de albine</subject> <subject>Aditivi nutriţionali</subject> <subject>Sirop</subject> <subject>Rezistenţă la iernare.</subject> <subject schemeURI='http://udcdata.info/' subjectScheme='UDC'>636.92.082.4</subject> </subjects> <dates> <date dateType='Issued'>2018-07-02</date> </dates> <resourceType resourceTypeGeneral='Text'>Journal article</resourceType> <descriptions> <description xml:lang='ro' descriptionType='Abstract'><p>În prezentul studiu s-a evaluat influenţa unor aditivi nutriţionali utilizaţi în hrana stimulativă (sirop de zahăr) a albinelor asupra rezistenţei la iernat, determinată prin raportul dintre numărul de albine, care au ieşit din iarnă şi numărul de albine, care au intrat în iarnă (%). Cincisprezece familii de albine <em>(Apis mellifera carpatica)</em>, împărţite în 5 loturi, au fost alimentate în perioada de pregătire către repausul de iarnă de trei ori: la 09.09.15, 11.09.15 şi la 16.09.15. La administrarea siropului de zahăr s-au adăugat: bioregulatorul natural Genistifoliozida D (glicozid iridoid obţinut din planta <em>Linaria genistifolia </em>Mill), probioticul Vitacorm AD-1 (autolizat de drojdii de panificaţie) şi produsul Pchelodar (cobalt, zaharoză, vitamine, substanţe minerale). Cel mai bine au iernat familiile de albine, care au fost hrănite cu aditivii Vitacorm AD-1 (30 mg/l) şi Genistifoliozida (60 mg/l), rezistenţa la iernat fiind de 100 % şi 95,24% (respectiv cu 11,57 şi 6,8% mai mult faţă de lotul martor). Prezenţa aditivului Pchelodar în siropul de zahăr a avut un impact mai slab asupra rezistenţei albinelor, supravieţuind doar 71,39% din ele</p></description> <description xml:lang='en' descriptionType='Abstract'><p>The aim of the present study has been to evaluate the influence of some nutritional additives used in bee’s stimulating feeding (sugar syrup) on their wintering resistance determined as a ratio between the number of bees after wintering and the number of bees prior to wintering (%). Fifteen bee colonies <em>(Apis mellifera carpatica</em>) divided into 5 groups were fed three times in the preparation period for winter: on 09.09.15, 11.09.15 and 16.09.15. When the sugar syrup was administrated the following products were added: the natural bioregulator Genistifoliozida D (iridoid glycoside obtained from <em>Linaria genistifolia </em>Mill), the probiotic Vitacorm AD-1 (autolysate of bakers’ yeast) and Pchelodar (cobalt, saccharose, vitamins, mineral substances). The bee colonies fed with Vitacorm AD-1 (30 mg/l) and Genistifoliozida (60 mg/l) wintered best of all, their wintering resistance being of 100 % and 95,24% (by 11,57 and 6,8% more respectively if compared with the control). The presence of the additive Pchelodar in sugar syrup had a weaker impact on the resistance of bees. Only 71,39% of bees survived. </p></description> </descriptions> <formats> <format>application/pdf</format> </formats> </resource>