Energy-Efficient Modes of Dehydration of Pome Fruits during Microwave Treatment in Combination with Convection
Закрыть
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
262 15
Ultima descărcare din IBN:
2024-02-21 10:31
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
664.8.047.38:634.25 (1)
Технология консервирования пищевых продуктов растительного происхождения (95)
Косточковые плодовые культуры, общие вопросы. Prunus, включая Armeniaca, Cerasus, Persica (207)
SM ISO690:2012
POPESCU, Victor, VIŞANU, Vitali, BALAN, Mihail, MELENCIUC, Mihai, VOLCONOVICI, Onorin, BALAN, Tatiana. Regimurile energoeficiente de deshidratare a fructelor cu semințe prin tratarea cu microunde în combinație cu convecția. In: Problemele Energeticii Regionale, 2023, nr. 3(59), pp. 99-108. ISSN 1857-0070. DOI: https://doi.org/10.52254/1857-0070.2023.3-59.09
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Problemele Energeticii Regionale
Numărul 3(59) / 2023 / ISSN 1857-0070

Energy-Efficient Modes of Dehydration of Pome Fruits during Microwave Treatment in Combination with Convection

Regimurile energoeficiente de deshidratare a fructelor cu semințe prin tratarea cu microunde în combinație cu convecția

Энергоэффективные режимы обезвоживания семечковых плодов при обработке СВЧ в сочетании с конвекцией

DOI:https://doi.org/10.52254/1857-0070.2023.3-59.09
CZU: 664.8.047.38:634.25

Pag. 99-108

Popescu Victor, Vişanu Vitali, Balan Mihail, Melenciuc Mihai, Volconovici Onorin, Balan Tatiana
 
Universitatea Tehnică a Moldovei
 
 
Disponibil în IBN: 11 august 2023


Rezumat

The aim of the work is to significantly increase the efficiency of the dehydrating process of fruits with seeds, by treating it with microwaves in combination with convection. To achieve the purpose, an electrical installation was designed, produced, tested, optimized and implemented, which applies the combined technological treatment method in the dehydration process. Pears were selected as the object of the research in particular, because currently the production of these seeded fruits is not fully exploited, but they are of an increased interest for the agricultural producers and for specialized enterprises, and their dehydration by the methods currently used is difficult, especially because of the browning effect that occurs in the heat treatment process. The essential results obtained based on the research carried out, regarding the application of the elaborated installation, are: reduction of electricity consumption and treatment duration, increase in productivity and quality of dehydrated fruits. At the same time, the developed installation is simple in construction, has low cost and is easy to use, and during fruit processing it allows strict monitoring of the technological parameters, and researches demonstrated a high level of safety in operation. The significance of the obtained results lies in the solution to a series of problems, which are currently faced by the enterprises specialized in fruit processing, in particular by significantly increasing the efficiency of the process of dehydration of pears, based on the proposed method of combined treatment, predominantly with increasing the speed of dehydration, energy efficiency, quality of final products and profitability.

Scopul lucrării constă în determinarea regimurilor eficienți ai procesului de deshidratare a fructelor cu semințe, prin tratarea cu microunde în combinație cu convecția. Pentru atingerea scopului propus, a fost proiectată, elaborată, testată, optimizată și implementată o instalație electrică, care aplică în procesul de deshidratare, anume procedeul de tratare tehnologică, care combină microundele și convecția. Au fost selectate în calitate de obiect al cercetărilor în mod special perele, deoarece, actualmente, producția de aceste fructe semințoase nu este valorificată pe deplin, dar ele totuși prezintă un interes sporit pentru producătorii agricoli și pentru întreprinderile din industria de procesare, iar deshidratarea lor prin metodele utilizate în prezent este dificilă, îndeosebi din cauza efectului de brunificare, care apare frecvent în procesul de tratare termică. Rezultatele esențiale obținute în baza cercetărilor realizate, privind aplicarea instalației elaborate la deshidratare perelor, sunt: reducerea consumului de energie electrică și a duratei de tratare termică, creșterea poductivității și a calității fructelor deshidratate. Instalația elaborată este simplă din punct vedere constructiv, are cost redus și este ușor de utilizat, iar la procesarea fructelor permite monitorizarea strictă a parametrilor tehnologici și pe durata cercetărilor a demonstrat un nivel înalt de siguranță în funcționare. Semnificația rezultatelor obținute constă în soluționarea la o serie de probleme, cu care se confruntă actualmente întreprinderile specializate în prelucrarea fructelor, în deosebi prinvind creșterea semnificativă a eficienței procesului de deshidratare a perelor, în baza procedeului propus de tratare combinată, preponderent cu sporirea vitezei de deshidratare, a eficienței energetice, a calității produselor finite și a rentabilității.

Целью данной работы является значительное повышение эффективности процесса обезвоживания плодов с семенами, путем обработки их микроволнами в сочетании с конвекцией. Для достижения поставленной цели была спроектирована, разработана, испытана, оптимизирована и внедрена электроустановка, применяемая в процессе обезвоживания фруктов, а именно метод технологической обработки, сочетающий микроволны и конвекцию. В качестве объекта исследования были выбраны именно груши, так как, на данный момент, производство этих семечковых плодов освоено не в полной мере, но они по-прежнему представляют повышенный интерес для сельхозпроизводителей и для специализированных предприятий в области перерабатывающей промышленности фруктов, и их сушка используемыми в настоящее время способами затруднена и проблематична из-за неблагоприятных эффектов, которые часто возникают в процессе термической обработки, особенно эффекта потемнения, который неизбежно возникает в процессе. Существенными результатами, полученными на основе проведенных исследований по применению разработанной установки для сушки груши, являются: снижение энергозатрат и продолжительности термической обработки, повышение производительности и качества сушеных плодов. При этом разработанная установка проста с конструктивной точки зрения, имеет невысокую стоимость и удобна в эксплуатации, а при переработке плодов позволяет строго контролировать технологические параметры и в ходе исследований показала высокий уровень безопасности при использовании. Значимость результатов, полученных на основе проведенных исследований, заключается в решении ряда насущных проблем, с которыми в настоящее время сталкиваются специализированные предприятия в области переработки фруктов, особенно в части значительного повышения эффективности процесса обезвоживания плодов с семенами, на основе предлагаемого методу обработки путем сочетания микроволн и конвекции, что в основном повышает скорость обезвоживания, энергоэффективность, качество готовой продукции и рентабельность.

Cuvinte-cheie
Electrical installation, dehydration process, fruit with seeds, energy efficiency, microwave, convection,

instalație electrică, proces de deshidratare, fructe cu semințe, eficienţa energetică, microunde, convecţie,

электроустановка, процесс обезвоживания, фрукты с семенами, энергоэффективность, микроволны, конвекция