Studiul particularităţilor de fabricare a brânzeturilor cu pastă tare
Закрыть
Articolul precedent
Articolul urmator
424 15
Ultima descărcare din IBN:
2024-05-30 20:05
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
637.354 (3)
Продукты животноводства и охоты (306)
SM ISO690:2012
BORŞ, Doiniţa. Studiul particularităţilor de fabricare a brânzeturilor cu pastă tare. In: Tezele celei de-a : 68-a conferinţă ştiinţifică a studenţilor şi masteranzilor, Ed. 68, T, 20 mai 2015, Chişinău. Chişinău: Universitatea Agrară, 2015, Ediția 68, T, p. 113.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Tezele celei de-a
Ediția 68, T, 2015
Conferința "Conferinţa ştiinţifică a studenţilor și masteranzilor"
68, T, Chişinău, Moldova, 20 mai 2015

Studiul particularităţilor de fabricare a brânzeturilor cu pastă tare

CZU: 637.354

Pag. 113-113

Borş Doiniţa
 
Universitatea Agrară de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 26 ianuarie 2022


Rezumat

Brânzeturile reprezintă unul din cele mai valoroase produse alimentare. Datorită unor procese tehnologice se obţine o concentraţie a celor mai importanţi compuşi ai laptelui – grăsimii şi proteinelor, care mai apoi pot fi păstrate luni şi chiar ani întregi. Cercetările au fost întreprinse cu scopul de a studia particularităţile de fabricare a brânzeturilor cu pastă tare produse în cadrul Întreprinderii S.A. ” Milk-Mark”. Reieşind din scopul cercetărilor s-au examinat următoarele obiective: • Indicii organoleptici ai brânzeturilor cu pastă tare; • Indicii fizico-chimici a produselor finite maturate; • Eficienţa economică a fabricării brânzeturilor cu pastă tare. Cercetările s-au efectuat la întreprinderea de lapte S.A.”Fabrica de Unt din Floreşti” în perioada de septembrie - octombrie 2014. În calitate de material de cercetare a servit brânzeturile cu pastă tare : De Olanda, Rossiiskii, De Poşehonie (n=15 pentru fiecare sortimet). Rezultatele obţinute ne face să concluziţionăm: - că indicii organoleptici ai brânzeturilor cu pastă tare se deosebesc de la un sortiment la altul şi se datorează perioadei de maturare; - Conţinutul de grăsime este cel mai mare la brânza cu pastă tare “Rossiskii” constituind 49,67 % din substanţa uscată; - Conţinutul de apă este mai mic la acelaşi sortiment menţionat mai sus şi atestă valori de 43,0 %; - Conţinutul de sare la sortimentele de brânzeturi cu pastă tare variază în limitele admisibile de 1,53,0 % cu un conţinut mai mic la brânza cu pastă tare “Rossiski” de 1,47 % şi de 2,18-2,41% pentru brânzeturile cu pastă tare “De Olanda” şi “De Poşehonie”. - Rentabilitatea producerii brînzeturilor cu pastă tare variază în limitele 10,35-12,65 %. La moment cea mai rentabilă şi cea mai preferată de consumatori este brânza cu pastă tare “Rossiskii”. Pentru o dezvoltare continuă a întreprinderii recomandăm :de a atrage atenţie la calitatea şi cantitatea materiei prime pentru brânzeturi ;de a lărgi sortimentul de brânzeturi, mai accesibile pentru consumatori ; dotarea întreprinderilor cu utilaje moderne de procesare şi ambalare a produselor finite ;implimentarea tehnologiilor de utilizare raţională a subprodusului de la fabricarea brânzeturilor – zerului – bogat în proteine serice, glucide şi săruri minerale.