Controlul calităţii caşcavalului de drochia “Royal’’ şi ”Fresh’’
Закрыть
Articolul precedent
Articolul urmator
398 14
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-26 10:17
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
637.354.8(478) (1)
Продукты животноводства и охоты (306)
SM ISO690:2012
MANOLE, Mariana. Controlul calităţii caşcavalului de drochia “Royal’’ şi ”Fresh’’. In: Tezele celei de-a : 73-a conferinţă ştiinţifică a studenţilor, Ed. 73, 20 mai 2020, Chişinău. Chişinău: Universitatea Agrară, 2020, Ediția 73, T, p. 98. ISBN 978-9975-64-313-9..
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Tezele celei de-a
Ediția 73, T, 2020
Conferința "Conferinţa ştiinţifică a studenţilor"
73, Chişinău, Moldova, 20 mai 2020

Controlul calităţii caşcavalului de drochia “Royal’’ şi ”Fresh’’

CZU: 637.354.8(478)

Pag. 98-98

Manole Mariana
 
Universitatea Agrară de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 13 ianuarie 2022


Rezumat

Cașcavalul este un produs delicios, des întâlnit în lista cumpărăturilor. Iar un produs sigur și inofensiv la momentul actual este foarte solicitat de către consumatori. Scopul cercetărilor este controlul și expertiza calității cașcavalului de Drochia ,,Royal’’şi ,,Fresh’’ de origine autohtonă. Obiectivele studiului: aprecierea ambalajului și etichetării produselor, studierea calității indicilor metrici, analiza calității indicilor organoleptici, determinarea calității indicilor fizico-chimici. Pentru a efectua aceste studii am achiziționat două tipuri de cașcaval marca de Drochia ,,Royal’’şi ,,Fresh’’, a câte 3 probe fiecare. Cercetările au fost efectuate în cadrul „Laboratorului de apreciere a calității laptelui şi produselor din lapte” a UASM și în «Laboratorul de încercări a produselor alimentare» din Donduşeni, pentru un studiu mai complex. Rezultatele investigației. Aprecierea ambalajului şi etichetării cașcavalului. Ambele tipuri de cașcaval sunt prezentate în comerț sub forma unui cilindru aplatizat cu marginile rotunjite, ambalat în peliculă transparentă, integră și bine aderentă la suprafața produsului, sunt valorificate în cantități de 200 g. Analiza calității indicilor organoleptici. Culoare galben-aurie este specifică pentru cașcavalul Royal, iar pentru cașcavalul Fresh culoarea pastei este albă cu nuanță slab gălbuie. Cașcavalul Royal are gust și miros plăcut, pronunțat de smântână dulce, iar cașcavalul Fresh are gust plăcut de lapte dulce. În timpul examenului organoleptic defecte de gust, miros și culoare nu au fost depistate. Aprecierea indicilor fizico-chimici. Analizând datele obținute, observăm că cașcavalul Royal conform standardului de firmă conține 45% grăsime, datele investigații proprii pentru acest tip de cașcaval constituie 44,7±0,43(X±Sx). Pentru cașcavalul Fresh este specific 35% grăsime conform standardului, iar rezultatul personal constituie 34,63±0,08%(X±Sx). Conținutul de apă din cașcaval conform standardului pentru ambele tipuri de produs este același și constituie 50 %, însă în comparație cu datele investigației proprii observăm o diferență: cașcavalul Fresh - 45,73±0,49%(X±Sx) și 43,14±0,51%(X±Sx) pentru cașcavalul Royal. Valoarea pH-ului și aciditatea titrabilă: pentru cașcavalul Royal pH-ul atinge valoarea 5,53±0,03(X±Sx) și aciditatea titrabilă 85,66±1,2оТ(X±Sx). Iar cașcavalului Fresh sunt caracteristice următoarele valori: pH 5,43±0,02 și aciditatea titrabilă constituie 94,6±1,33оТ. Expertiza consumatorului. În urma acestei experiențe favoritul degustătorilor a devenit cașcavalul Fresh, care a acumulat 91,75±1,9 puncte (X±Sx), datorită gustului și mirosului de lapte proaspăt. Pe locul doi s-a clasat cașcavalul Royal, acumulând 88,75±2,42 puncte (X±Sx). Rezultatele expertizei de laborator. În laborator s-a efectuat analize asupra indicilor fizico-chimici, indici microbiologici, metale toxice și indici radiologici, pentru ambele tipuri de cașcaval. Rezultatele obținute se încadrează în limitele cerințelor în vigoare prezente în standardul de firmă. În urma efectuării cercetărilor putem trage următoarele concluzii: ambalajul și eticheta cașcavalului corespunde standardului de firmă, asigură integritate produsului și informații necesare consumatorului; din punct de vedere parametrilor fizico-chimici și organoleptici cașcavalurile corespund cerințelor admisibile în vigoare; analizând datele obținute în urma expertizei de laborator, putem spune că ambele tipuri de cașcaval de Drochia ,,Royal’’şi ,,Fresh’’se încadrează în limitele cerințelor în vigoare. Acest lucru determina faptul ca aceste produse sunt calitative și inofensive pentru sănătatea consumatorului.