Noi provocări în domeniul siguranței produselor alimentare
Закрыть
Articolul precedent
Articolul urmator
295 14
Ultima descărcare din IBN:
2024-06-13 11:39
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
338.439.65.02 (1)
Производство продукции и услуг по отраслям народного хозяйства (1543)
SM ISO690:2012
VĂDĂNESCU, Ana. Noi provocări în domeniul siguranței produselor alimentare. In: Tezele celei de-a : 73-a conferinţă ştiinţifică a studenţilor, Ed. 73, 20 mai 2020, Chişinău. Chişinău: Universitatea Agrară, 2020, Ediția 73, T, p. 99. ISBN 978-9975-64-313-9..
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Tezele celei de-a
Ediția 73, T, 2020
Conferința "Conferinţa ştiinţifică a studenţilor"
73, Chişinău, Moldova, 20 mai 2020

Noi provocări în domeniul siguranței produselor alimentare

CZU: 338.439.65.02

Pag. 99-99

Vădănescu Ana
 
Universitatea Agrară de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 13 ianuarie 2022


Rezumat

Rezultatele prezentate se referă la îmbunătățirea siguranței produselor alimentare, pe baza unei evaluări a riscurilor pentru sănătatea consumatorilor, asociate de provocările globale. Scopul cercetărilor: acumularea informației despre noile provocări și impactul acestora asupra siguranței produselor alimentare ca bază pentru luarea măsurilor eficiente în acest domeniu. Pentru realizarea scopului propus au fost înaintate următoarele obiective: - identificarea noilor provocări globale, care prezintă riscuri pentru sănătatea consumatorului; - analiza riscurilor ca direcție strategică îndreptată spre asigurarea siguranței produselor alimentare; Cercetările au fost realizate la catedra Zootehnie. Au fost folosite următoarele metode de cercetare:revizuirea analitică a literaturii științifice, a documentelor oficiale și a publicațiilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), precum și Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), Strategia Uniunii Europene (UE). Pentru a dezvolta și implementa politici în garantarea siguranței produselor alimentare, sunt necesare informații cu privire la efectele şi bolilor provenite din alimente. Aceasta indică actualitatea acestui tip de cercetare. În baza rezultatelor obținute s-a constatat că: 1. Bolile provenite din alimente sunt răspândite în întreaga lume și au consecințe foarte grave. Conform OMS, la nivel global în 2010, 31 factori dăunători alimentari au provocat 600 mil. de cazuri de îmbolnăvire a oamenilor şi 420 de mii de cazuri care s-a soldat cu moartea, inclusiv 125 mii de copii sub vârsta de 5 ani. În țările regiunii Europene a OMS, din care face parte și Republica Moldova, peste 23 de milioane de oameni se îmbolnăvesc în fiecare an ca urmare a consumului de alimente nesigure, soldând cu 5 mii de decese. 2. Au fost identificate o serie de provocări globale noi, precum: dezvoltarea globalizării, creșterea migrației populației și liberalizarea comerțului. Acestea duc la riscuri crescute, deoarece contaminarea alimentelor într-o țară se poate răspândi cu ușurință în alte țări și poate afecta sănătatea populației lor. În același timp, procesele de urmărire a produselor alimentare sunt mult mai complicate. De asemenea, s-a stabilit că crizele, conflictele militare, urbanizarea, schimbarea obiceiurilor consumatorilor și schimbările climatice constituie un alt grup de provocări globale importante. În 2016, treizeci și cinci de țări au fost afectate de conflicte, 500 de milioane de oameni locuiesc în ele, mai mult de jumătate din populația rurală. În același timp, a existat o scădere accentuată a indicatorilor de producere şi siguranță alimentară. Printre altele, noile provocări sunt legate cu schimbările sistemelor alimentare, apariția de noi produse periculoase,inovații, noi metode și tehnologii digitale. Rezultatele cercetărilor au permis formularea următoarelor concluzii şi recomandări: Sistemul înalt de garantare a siguranței produselor alimentare trebuie de adaptat la noi provocări, combinat cu analiza riscurilor bazate pe dovezi și cooperarea internațională. Se recomandă de luat în considerare noile provocări Globale la actualizarea Planului de Învățămînt la specialitatea 0811.7 Siguranța produselor agroalimentare ca mecanism de reducere a riscurilor.