Parametrii tehnologici și de calitate la salamurile semiafumate la întreprinderea cooperatistă de achiziții și producție, Ungheni
Закрыть
Articolul precedent
Articolul urmator
458 2
Ultima descărcare din IBN:
2023-03-04 18:14
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
637.528(478) (1)
Продукты животноводства и охоты (307)
SM ISO690:2012
SAVCIUC, Olga. Parametrii tehnologici și de calitate la salamurile semiafumate la întreprinderea cooperatistă de achiziții și producție, Ungheni. In: Tezele celei de-a : 73-a conferinţă ştiinţifică a studenţilor, Ed. 73, 20 mai 2020, Chişinău. Chişinău: Universitatea Agrară, 2020, Ediția 73, T, p. 97. ISBN 978-9975-64-313-9..
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Tezele celei de-a
Ediția 73, T, 2020
Conferința "Conferinţa ştiinţifică a studenţilor"
73, Chişinău, Moldova, 20 mai 2020

Parametrii tehnologici și de calitate la salamurile semiafumate la întreprinderea cooperatistă de achiziții și producție, Ungheni

CZU: 637.528(478)

Pag. 97-97

Savciuc Olga
 
Universitatea Agrară de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 13 ianuarie 2022


Rezumat

Industria alimentară are rolul de a valorifica resursele de materie prime agricole, vegetale și animale și de a dezvolta continuu producția bunurilor alimentare. Satisfacerea cerințelor crescânde ale populației, de carne și alte produse animale, impune atât valorificaea superioară a animalelor în industria cărnii, cât și instituirea unui regim de tăiere care să garanteze aplicarea măsurilor de sporire a șeptelui. În întreaga activitate de producere a bunurilor alimentare trebuie să se umărească realizarea unor produse de un înalt nivel calitativ, cu o ridicată valoare nutritivă, care să asigure echilibrul fiziologic și să satisfacă cerințele unei alimentații echilibrate și complete. Lucrarea a fost efectuată în cadrul laboratorului de la Întreprinderea Cooperatistă de achiziții și producție, Ungheni. Scopul cercetărilor propuse au avut ca bază studierea tehnologiei de fabricare a mezelurilor semiafumate în condiții de producție începând cu intrarea materiei prime - carne, în fabric și în fabricație la întreprinderea Cooperatistă de achiziții și producție, Ungheni, aprecierea calității produsului finit în conformitate cu cerințele normativelor în vigoare la această categorie de produse și finalizând cu realizarea produsului finit în consumul public. Obiectivul de bază a fost de a studia fluxul tehnologic de fabricare a salamurilor semiafumate în condiții de producție începând cu recepția materiei prime până la produs finit, incluzând toate etapele tehnologice, cerințele tehnice și tehnologice și cu atât mai mult cele sanitaro-igienice de fabricare și totodată aprecierea calitativă a produsului finit – salamuri semiafumate - “ De la Baștina”, “Odesa” , “ Codru”, “ Pentrutoți”, înainte de a fi realizate în alimentația publică după toate cerințele incluse în actele normativelor în vigoare la această categorie de produse: caracterisici organoleptice; indici fizico-chimici; parametric microbiologici. Ca rezultat al cercetărilor realizate asupra calităţii şi salubrităţii salamurilor semiafumate fabricate la întreprinderea Cooperatistă de achiziţii şi producţie, Ungheni, este de menţionat faptul că, această unitate de producţie din ţară este una de talie mica şi care ține atât la numele sau cât şi la calitatea și siguranța produselor realizate în alimenaţia publică. Caracteristicile organoleptice apreciate la sortimentele de salalmuri semiafumate - „De la Baștina”- n/s, „Odessa”- n/s, „Pentrutoți”- n/s, „Codru” c/2, au prezentat caracteristici apreciabile ce țin de miros, gust, consistență, etc., şi care se înscriu în cerințele STAS-ului SM 203:2005 în vigoare la aceste produse. Indicii fizico-chimici au demonstrate valori concrete și corespunzătoare la fiecare sortiment în parte, „De la Baștina”, „Odessa”, „Codru”, „Pentru toți”, în corespundere cu cerințele STAS – ului în vigoare, referitor la fracția masică de umiditate, clorură de natriu, proteine, grăsime, amidon, nitrit de natriu, etc., fabricate la întreprinderea Cooperatistă de achiziţii şi producţie, Ungheni. Rezultatul aprecierilor de laborator asupra parametrilor microbiologici la grupa de salamuri semiafumate „ De la Baștina”, „Odessa”, „Codru”, „Pentrutoți”, luate în studio pe perioada investigată ne demnstrează că nu au fost depistate microorganisme patogene în produsele realizate în consumul public de la întreprinderea Cooperatistă de achiziţii şi producţie, Ungheni, totodată întrunesc cerinţele admisibile ale normativelor în vigoare la aceste produse și care prezintă caracteristici calitative, salubre și sigure pentru a fi consummate.