Dinamica absorbţiei glucozei în intestinul subţire sub influenţa factorilor alimentari
Закрыть
Articolul precedent
Articolul urmator
255 0
SM ISO690:2012
CEBAN, Larisa, MAZUR, Liubovi, POPANU, Lucia, ŞEPTIŢCHI, Vladimir. Dinamica absorbţiei glucozei în intestinul subţire sub influenţa factorilor alimentari. In: International Conference of Young Researchers , Ed. 8, 11-12 noiembrie 2010, Chişinău. Chişinău: Tipogr. Simbol-NP SRL, 2010, Ediția 8, p. 16. ISBN 978-9975-9898-4-8..
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
International Conference of Young Researchers
Ediția 8, 2010
Conferința "International Conference of Young Researchers "
8, Chişinău, Moldova, 11-12 noiembrie 2010

Dinamica absorbţiei glucozei în intestinul subţire sub influenţa factorilor alimentari


Pag. 16-16

Ceban Larisa, Mazur Liubovi, Popanu Lucia, Şeptiţchi Vladimir
 
Institutul de Fiziologie şi Sanocreatologie al AŞM
 
 
Disponibil în IBN: 14 aprilie 2021


Rezumat

Una din legităţile biologice fundamentale în activităţile sistemelor de transport în intestinul subţire se referă la adaptarea acestora la calitatea hranei şi regimul de alimentaţie. În majoritatea cazurilor, datele despre adaptările sistemelor de absorbţie ale intestinului subţire la dietă şi, respectiv, la regimul de alimentare sunt destul de contradictorii. De aceea, scopul cercetărilor a fost studierea particularităţilor modificărilor adaptive ale sistemelor de transport în intestinul subţire sub influenţa factorilor alimentari. Experienţele au fost efectuate pe şobolani albi tineri din linia Wistar, care au fost divizaţi în 3 grupe şi alimentaţi timp de 6 luni, respectiv: I grupa- grupa de control, alimentaţie mixtă, a II-a grupă - raţie alimentară de origine animală, a III-a grupă – raţie alimentară vegetală. Izolarea segmentului intestinului subţire a fost efectuată conform metodei Tiri-Vella modificată de către A.M. Ugolev. În rezultat a fost stabilit că intensitatea absorbţiei glucozei libere (25 şi 50 mM) în intestinul subţire la şobolanii albi de laborator, întreţinuţi cu raţia alimentară de origine animală (grupa a II-a) este cu mult mai mică decît la animalele ce au avut un raţion alimentar mixt (grupa I) şi vegetal (grupa a III-a). În plus, viteza de absorbţie a glucozei (50mM) la animalele care s-au aflat în grupa cu raţie alimentară mixtă a fost chiar veridic mai înaltă, decît la şobolanii care au primit numai hrană vegetală. Posibil, nivelul mai scăzut al absorbţiei glucozei la şobolanii întreţinuţi cu hrană animală se datorează dezvoltării insuficiente a sistemelor de transport ale glucozei în intestinul acestor animale. Pe parcursul primelor 7 perfuzii experimentale (ziua a 14-a a experimentului) s-a observat o dinamică pozitivă a absorbţiei glucozei la animalele cu raţie alimentară animalieră, care a atins parţial nivelul de control. Aceasta ar putea adeveri prezenţa restructurărilor adaptive încetinite în dependenţă de caracterul alimentar, la nivelul înnoirii structurilor celulare ale intestinului subţire.