Articolul precedent |
Articolul urmator |
754 13 |
Ultima descărcare din IBN: 2023-11-04 18:27 |
SM ISO690:2012 ANDONI, Ana. Evaluarea obiceiurilor alimentare ale persoanelor adulte. In: Culegere de rezumate științifice ale studenților, rezidenților și tinerilor cercetători, 21 iunie 2017, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: CEP ”Medicina”, 2017, p. 36. ISBN 978-9975-3168-4-2. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Culegere de rezumate științifice ale studenților, rezidenților și tinerilor cercetători 2017 | ||||||
Conferința "2017 - Anul „Nicolae Testemițanu”" Chișinău, Moldova, 21 iunie 2017 | ||||||
|
||||||
Pag. 36-36 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Introducere. Obiceiurile alimentare reprezintă o premisă a dezvoltării optime atât în plan fizic cât şi intelectual, prevenind pe termen scurt şi lung o serie de maladii. Ele sunt cu atât mai importante cu cât predilecţiile alimentare din copilărie şi adolescenţă se menţin frecvent la vârsta adultă. Scopul lucrării. Au fost evaluate obiceiurile alimentare ale persoanelor adulte rezidente din Republica Moldova. Material şi metode. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 71 de persoane structurat în funcţie de principalele compartimente ale chestionarului. Dintre persoanele intervievate 63,4% au fost femei, 36,6% bărbaţi. Conform categoriilor de vârstă 5 (7%) persoane au fost în vârsta de până la 19 ani, 53 (74,6%) – 20-24 ani, 6 (8,5%) – 25-34 ani, 3 (4,2%) – 35-44 ani, 1 (1,4%) – 45-54 ani, 1 (1,4%) – 55-64 ani, 2 (2,8%) – 65-69 ani. Rezultate. Din numărul total de respondenţi, 81,7% au folosit sare iodată la prepararea bucatelor. În timpul zilei 81,7% din respondenţi au consumat 4 şi mai multe bucăţi de pâine, dintre care albă – 80,3%, neagră – 19,7%. Carne roşie au consumat 42,3% persoane, 87,3% – carne de pui, 36,6% – carne procesată, peşte – 14,1%, iar 4,2% persoane nu au consumat carne. Un consum redus de fructe şi legume (mai puţin de o unitate) a fost înregistrat la 21,8% persoane. Consum de grăsimi: 80,3% – uleiuri vegetale, 33,8% – unt , 12,7% – untură, 4,2% – margarină. Respondenţii iau micul dejun acasă în mediu 6,14±4,9 zile pe săptămână. Concluzii. Rezultatele cercetării au evidenţiat un regim alimentar neechilibrat, sărac în fructe, legume şi pâine neagră. Comportamentul alimentar sănătos presupune învăţarea şi practicarea unor obişnuinţe pozitive pentru a preveni maladiile condiţionate de acestea. |
||||||
Cuvinte-cheie obiceiuri alimentare, sănătate, maladii |
||||||
|