Evaluarea obiceiurilor alimentare ale persoanelor adulte
Close
Articolul precedent
Articolul urmator
754 13
Ultima descărcare din IBN:
2023-11-04 18:27
SM ISO690:2012
ANDONI, Ana. Evaluarea obiceiurilor alimentare ale persoanelor adulte. In: Culegere de rezumate științifice ale studenților, rezidenților și tinerilor cercetători, 21 iunie 2017, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: CEP ”Medicina”, 2017, p. 36. ISBN 978-9975-3168-4-2.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Culegere de rezumate științifice ale studenților, rezidenților și tinerilor cercetători 2017
Conferința "2017 - Anul „Nicolae Testemițanu”"
Chișinău, Moldova, 21 iunie 2017

Evaluarea obiceiurilor alimentare ale persoanelor adulte

Assessing the eating habits of adults


Pag. 36-36

Andoni Ana
 
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“
 
 
Disponibil în IBN: 27 iulie 2018


Rezumat

Introducere. Obiceiurile alimentare reprezintă o premisă a dezvoltării optime atât în plan fizic cât şi intelectual, prevenind pe termen scurt şi lung o serie de maladii. Ele sunt cu atât mai importante cu cât predilecţiile alimentare din copilărie şi adolescenţă se menţin frecvent la vârsta adultă. Scopul lucrării. Au fost evaluate obiceiurile alimentare ale persoanelor adulte rezidente din Republica Moldova. Material şi metode. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 71 de persoane structurat în funcţie de principalele compartimente ale chestionarului. Dintre persoanele intervievate 63,4% au fost femei, 36,6% bărbaţi. Conform categoriilor de vârstă 5 (7%) persoane au fost în vârsta de până la 19 ani, 53 (74,6%) – 20-24 ani, 6 (8,5%) – 25-34 ani, 3 (4,2%) – 35-44 ani, 1 (1,4%) – 45-54 ani, 1 (1,4%) – 55-64 ani, 2 (2,8%) – 65-69 ani. Rezultate. Din numărul total de respondenţi, 81,7% au folosit sare iodată la prepararea bucatelor. În timpul zilei 81,7% din respondenţi au consumat 4 şi mai multe bucăţi de pâine, dintre care albă – 80,3%, neagră – 19,7%. Carne roşie au consumat 42,3% persoane, 87,3% – carne de pui, 36,6% – carne procesată, peşte – 14,1%, iar 4,2% persoane nu au consumat carne. Un consum redus de fructe şi legume (mai puţin de o unitate) a fost înregistrat la 21,8% persoane. Consum de grăsimi: 80,3% – uleiuri vegetale, 33,8% – unt , 12,7% – untură, 4,2% – margarină. Respondenţii iau micul dejun acasă în mediu 6,14±4,9 zile pe săptămână. Concluzii. Rezultatele cercetării au evidenţiat un regim alimentar neechilibrat, sărac în fructe, legume şi pâine neagră. Comportamentul alimentar sănătos presupune învăţarea şi practicarea unor obişnuinţe pozitive pentru a preveni maladiile condiţionate de acestea.           

Introduction. Food habits represent a premise for optimal development both physically and intellectually, preventing short and long terms illnesses. They are of great importance as the food predilections of childhood and adolescence often prevail in adulthood. Objective of the study. We evaluated food habits of adult inhabitants from the Republic of Moldova. Material and methods. The study was realized on a sample of 71 people structured according to the main compartments of the questionnaire. Among the respondents 63.4% were women, 36.6 were men. According to the age groups, 5 (7%) were under the age of 19, 53 (74.6%) – 20-24 years old, 6 (8.5%) – 25-34 years old, 3 (4.2%) – 35-44 years old, 1 (1.4%) – 45-54 years old, 1 (1.4%) – 55-64 years old, 2 (2.8%) – 65-69 years old. Results. Of the total number of respondents, 81.7% used iodized salt to prepare dishes. During the day, 81.7% of respondents consumed 4 and more pieces of bread, of which white bread – 80.3%, black – 19.7%. Red meat consumed 42.3% of people, 87.3% – chicken, 36.6% –processed meat, fish – 14.1% and 4.2% of people did not eat meat. A low fruits and vegetables consumption (less than one unit) was recorded in 21.8% of people. Fat consumption: 80.3% – vegetable oils, 33.8% – butter, 12.7% – lard, 4.2% – margarine. Respondents take breakfast at home in 6.14±4.9 days. Conclusion. The results of the research revealed an unbalanced diet, poor in fruits, vegetables and black bread. Healthy eating behavior involves learning and practicing positive habits to prevent the diseases conditioned by these.

Cuvinte-cheie
obiceiuri alimentare, sănătate, maladii