Economia și sănătatea persoanelor de varsta a treia
Close
Articolul precedent
Articolul urmator
876 20
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-25 13:21
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
316.346.32-053.9+614.2:613.98 (1)
Social structure. Society as a social system (985)
Public and professional organization of health (873)
Health and hygiene in relation to age, sex, ethnicity (72)
SM ISO690:2012
FORNA, Norina, FORNA, Doriana. Economia și sănătatea persoanelor de varsta a treia. In: Creşterea economică în condiţiile globalizării, 13-14 octombrie 2016, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Complexul Editorial INCE, 2016, Ediția 11, Vol.2, pp. 194-198. ISBN 978-9975-4000-6-0..
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Creşterea economică în condiţiile globalizării
Ediția 11, Vol.2, 2016
Conferința "Creşterea economică în condiţiile globalizării"
Chișinău, Moldova, 13-14 octombrie 2016

Economia și sănătatea persoanelor de varsta a treia

The economy and health of elderly people

CZU: 316.346.32-053.9+614.2:613.98

Pag. 194-198

Forna Norina1, Forna Doriana2
 
1 Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa“, Iaşi,
2 Spitalul „Sf. Spiridon” Iaşi
 
 
Disponibil în IBN: 2 ianuarie 2018


Rezumat

Actualmente, pentru prima dată majoritatea oamenilor pot conta pe gandul că vor trăi pană la 60 de ani și mai mult. In țările cu venituri mici și medii, speranța la viață este in dependență mare de rezultatul reducerii semnificative al mortalității infantile, mai ales în copilărie și la naștere, precum și mortalitatea prin boli infecțioase. În prezent, țările cu venituri ridicate, creșterea continuă a speranței de viață se datorează in principal scăderii in mod semnificativ al mortalității în rândul persoanelor în vârstă. Aceste schimbări sunt impresionante. Se poate preconiza că copilul, născut in Brazilia și Myanmar, in 2015, vor trăi cu 20 de ani mai mult decat un copil născut in aceste țări in urmă cu numai 50 de ani. In combinație cu schimbările observate aproape in toate țările, un declin marcat al nivelul de fertilitate in societate exercită un impact nu mai mic in spațiul social-economic. In Republica Islamică Iran in 2015 aproximativ 10% din populație avea vârsta de peste 60 de ani. Doar abia după 35 de ani, ponderea acestei populații cu varsta de 60 ani va crește cu aproximativ 33%. Schimbările in curs de desfășurare in organismul uman, care sunt componente ale procesului de imbătranire și îl influențează, sunt complexe. Imbătranirea biologică este asociată cu acumularea progresivă a unei game largi de degradări la nivel molecular și celular. De-a lungul timpului, aceste leziuni conduc la o scădere treptată a rezervelor fiziologice și la un risc crescut de multe boli, precum și declinul general in vitalitatea individului. Acest lucru conduce in cele din urmă la moarte. Cu toate acestea, aceste modificări nu sunt liniare. Nu exista factori, care direct ar influența longevitatea populației, cu toate acestea nivelul de trai al populației și de dezvoltare economică al societății este semnificativ. Termenul "îmbătranire sănătoasă" este utilizat pe scară largă in cercurile academice și politice, cu toate acestea, cu toate că există divergențe în ceea ce privește conținutul acestui termen, orice mod de determinare sau estimare. În plus, termenul este adesea utilizat pentru a determina stare bună de sănătate in absența bolii, pentru a distinge intre oameni sănătoși și cei bolnavi. Această abordare este problematică in cazul persoanelor in varstă, deoarece la aceste persoane in varstă sănătatea poate avea una sau mai multe grade de sănătate, care pot fi ușor de controlat și au un efect redus asupra capacității de a activa fructuos. In consecință, in formularea obiectivelor strategiei de sănătate publică de către OMS, care consideră că imbătranirea sănătoasă este ca un concept socio-economic global, cu referire la ciclul de viață, nivelul economic de trai și în ceea ce privește perspectivele vieții active.

Currently, for the first time most of the people can count on that life expectancy is up to 60 years and more. In low- and middle-income countries, life expectancy is in high dependency with the result of significant reduction of infant mortality, especially in childhood and birth, including mortality from infectious diseases. At the moment, in highincome countries, the continuous increase of life expectancy is mainly due to a significant decrease in mortality among the elderly. These changes are impressive. It can be expected that child, born in Brazil and Myanmar in 2015 will live 20 years longer than a child born in these countries only 50 years ago. In conjunction with the changes observed in almost all countries, a sharp decline in fertility levels in society exerts an impact not lower in the socio-economic space. In Iran in 2015 about 10% of the population was aged over 60 years. Just barely after 35 years, the share of the population aged 60 years will increase by approximately 33%. Ongoing changes in the human body, which are components of the aging process and influence on it, are complex. Biological aging is associated with progressive accumulation of degradation of a wide range of molecular and cellular level. Throughout time, these injuries lead to a gradual decline in physiological reserve and an increased risk of many diseases, as well as the general decline in the vitality of the individual. This leads ultimately to death. However, these changes are not linear. There are no factors that would directly influence the longevity of the population, however the standard of living and economic development of society is significant. The term "healthy aging" is widely used in academic and political circles, however, although there are divergences in terms of content this term any mode to determine or estimate. In addition, the term is often used to determine good health in the absence of disease, to distinguish between healthy and sick people. This approach is problematic in case of elderly people because this elderly people health can have one or more degrees of health, which can be easily controlled and have little effect on the ability to activate fruitful. As a result, in formulating the goals of public health by the WHO, which believes that healthy aging is a global socio-economic concept, referring to the life cycle of living and economic level regarding the prospects of active life.

Cuvinte-cheie
economie, bunăstare, sănătate,

speranța la viață, condiții de viață