Activitatea antibacteriană a extractului uscat obținut din părți aeriene de Cichorium intybus L.
Close
Articolul precedent
Articolul urmator
79 1
Ultima descărcare din IBN:
2024-02-05 11:05
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
615.281+615.322:582.998.4 (1)
Medicaments according to their principal action (395)
Medicaments according to their origin (478)
Systematic botany (855)
SM ISO690:2012
COJOCARU-TOMA, Maria, LAZARI, Crina. Activitatea antibacteriană a extractului uscat obținut din părți aeriene de Cichorium intybus L.. In: Importanța consilierii pacientului în utilizarea rațională a medicamentelor, Ed. Ediția a 12-a, 28 octombrie 2023, Chişinău. Chişinău: SRL ”Foxtrot”, 2023, Ediția a 12-a, pp. 160-162. ISBN 978-9975-89-295-7.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Importanța consilierii pacientului în utilizarea rațională a medicamentelor
Ediția a 12-a, 2023
Conferința "Importanța consilierii pacientului în utilizarea rațională a medicamentelor"
Ediția a 12-a, Chişinău, Moldova, 28 octombrie 2023

Activitatea antibacteriană a extractului uscat obținut din părți aeriene de Cichorium intybus L.

Antibacterial activity of dry extract obtained from aerial parts of Cichorium intybus L.

CZU: 615.281+615.322:582.998.4

Pag. 160-162

Cojocaru-Toma Maria, Lazari Crina
 
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“
 
 
Disponibil în IBN: 29 ianuarie 2024


Rezumat

Introducere. Una dintre provocările pentru industria farmaceutică este descoperirea de noi molecule active, inclusiv cele de origine vegetală, care ar servi ca agenți antibacterieni și antifungici. Cicoarea (Cichcorium intybus L, fam. Asteraceae) este utilizată din antichitate, prin spectru larg farmacoterapeutic. Părțile aeriene de cicoare conțin compuși polifenolici, inclusiv: flavonoide cca 3% (rutozidă, luteolină, apigenină, kaempferol, quercetol și riboflavină); principii amare sesquiterpenice (colină, lactucopicrină, lactucină); taninuri (catechină și epicatechină), acizi fenolici (cicoric, clorogenic, elagic, cafeic, tartric); steroli, cumarine, ulei volatil, inulină. Scopul lucrării. Evaluarea activității antimicrobiene a extractului obținut din părți aeriene de cicoare (Cichorium intybus), prin determinarea concentrației minime inhibitorii (CMI) și a concentrației minime bactericide (CMB) pe tulpini de referință gram-pozitive și gram -negative. Materiale și metode. Produsul vegetal: Cichorii herba a fost recoltată din colecția Centrului Științifico-Practic în Domeniul Plantelor Medicinale a USMF „Nicolae Testemițanu”, iar extractul a fost obținut cu etanol 60% prin macerare fracționată, cu concetrare ulterioară la evaporatorul rotativ Laborota 4011. Activitatea antibacteriană și antifungică a fost evaluată prin metoda diluțiilor succesive, care permite determinarea CMI și a CMB a extractului de cicoare în diluțiile: 5; 2,5; 1,25; 1,25; 0,625; 0,312; 0,156; 0,078 mg/ml. Testele au fost applicate pe tulpini de referință gram positive: Staphylococcus aureus ATCC 25923; Bacillus cereus ATCC 11778; gram - negative: Escherichia 161 MATERIALELE CONFERINȚEI coli ATCC 25922; Acinetobacter baumannii ATCC 17978 și drojdia Candida albicans ATCC 10231. Rezultate. Extractul uscat obținut din părți aeriene de cicoare (Cichorii herba) a prezentat activitate bactericidă împotriva tulpinilor gram-pozitive: S. aureus (MIC- 2,5; MBC-5,0 mg/ml) și B. cereus (MIC2,5; MBC-5,0 mg/ml). Activitatea antifungică împotriva C. albicans nu a fost demonstrată în diluțiile luate în lucru. Concluzii. Activitatea antibacteriană a extractului obținut din părți aeriene de Cichorium intybus s-a manifestat activ față de tulpinile grampozitive (Staphylococcus aureus, Bacillus cereus) și nu a manifestat activitate față de tulpinile gram-negative (Escherichia coli Acinetobacter baumannii). Activitatea se manifestă prin conținut de compuși fenolici, precum și de interacțiunea acestora cu sensibilitatea microorganismelor patogen gram-pozitive evaluate.

Introduction. One of the challenges for the pharmaceutical industry is the discovery of new active molecules, including those of plant origin, to serve as antibacterial and antifungal agents. Chicory (Cichcorium intybus L, fam. Asteraceae) has been used since ancient times and has a broad pharmacotherapeutic spectrum. The aerial parts of chicory contain polyphenolic compounds, including: flavonoids about 3% (rutosid, luteolin, apigenin, kaempferol, quercetol and riboflavin); sesquiterpene bitter principles (choline, lactucopicrin, lactucin); tannins (catechin and epicatechin), phenolic acids (cichoric, chlorogenic, ellagic, caffeic, tartaric); sterols, coumarins, essential oils, inulin. Aim of the study. Evaluation of the antimicrobial activity of extract obtained from the aerial parts of chicory (Cichorium intybus) by determining the minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) on gram-positive and gram-negative reference strains. Material and methods. The plant product: Chicoare herba was collected from the collection of the Scientific Practical Center in the field of Medicinal Plant of Nicolae Testemițanu SUMPh, and the extract was obtained with 60% ethanol by fractional maceration, with subsequent concentration of the Laborota rotary evaporator 4011. The antibacterial and antifungal activity was evaluated by the method of successive dilutions, which allows the determination of the MIC and MBC of the chicory extract in the dilutions: 5; 2.5; 1.25; 1.25; 0.625; 0.312; 0.156; 0.078 mg/ml. The tests were applied to gram-positive reference strains: Staphylococcus aureus ATCC 25923; Bacillus cereus ATCC 11778; gram negative: Escherichia coli ATCC 25922; Acinetobacter baumannii ATCC 17978 and fungus: Candida albicans ATCC 10231. Results. The dry extract obtained from the aerial parts of chicory (Cichorii herba) showed antibacterial activity against gram-positive strains: Staphylococcus aureus (MIC- 2.5; MBC-5.0 mg/ml) and Bacillus cereus (MIC-2, 5; MBC-5.0 mg/ml). Antifungal activity against Candida albicans was not demonstrated at the dilutions used. Conclusions. The antibacterial activity of the extract obtained from aerial parts of Cichorium intybus was active against gram-positive strains (Staphylococcus aureus, Bacillus cereus) and showed no activity against gram-negative strains (Escherichia coli Acinetobacter baumannii). The activity is manifested by the content of phenolic compounds, as well as by their interaction with the sensitivity of the gram-positive pathogenic microorganisms evaluated.

Cuvinte-cheie
activitate antibacteriană, tulpini de referință, Cichorium intybus,

antibacterial activity, reference strains, Cichorium intybus