Articolul precedent |
Articolul urmator |
110 1 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-04-23 19:10 |
SM ISO690:2012 ZAVTONI, Ana-Maria, SMIŞNOI, Mariana. Factorii de risc în cardiopatia ischemică. In: Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță, Ed. 1, 18-20 octombrie 2023, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: 2023, p. 330. ISSN 2345-1476. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță 2023 | ||||||
Conferința "Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță" 1, Chişinău, Moldova, 18-20 octombrie 2023 | ||||||
|
||||||
Pag. 330-330 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Introducere. Cardiopatia ischemică este cauza anginei pectorale apărută prin dezechilibrul între fluxul sanguin coronarian și necesitățile miocardice. Afectând arterele coronariene mari, în 95% este cauzată de ateroscleroză, în restul cazurilor de tabagism, HTA, dislipidemie, sedentarism etc. Scopul lucrării. Analiza și estimarea influenței factorilor de risc în dezvoltarea anginei pectorale și metodele de prevenire a cardiopatiei ischemice prin intermediul igienei de viață a pacientului, de exemplu alimentația. Material și metode. Pentru realizarea studiului s-a efectuat selectarea și analiza surselor bibliografice de nivel european, publicate în baze de date științifice medicale de specialitate în perioada 2018-2022 disponibile online. Rezultate. Atunci când numărul de factori de risc este mai mare de 3 sau pacientul prezintă un singur factor de risc dar foarte crescut, aceasta îl plasează în categoria cu risc înalt, necesitând inițierea unei atitudini terapeutice de modificare a acestor factori. S-a demonstrat faptul că viața sedentară este asociat cu un risc crescut de cardiopatie ischemică, iar activitatea fizică regulată ajută la scăderea morbidității și mortalității cardiovasculare. Un element cheie pentru prevenirea bolilor cardiace este alimentația, unde alimentele de origine animală și dulciurile cresc riscul de deces prin boală cardiacă ischemică, iar alimentele de origine vegetală și peștele, scad acest risc. Concluzii. Pentru reducerea riscului de cardiopatie ischemică, pacientului i se recomandă modificări în modul de viață, prin practicarea unei activități fizice, micșorarea consumului de grăsimi, scăderea aportului caloric la cei supraponderali sau obezi, creșterea utilizării fructelor și legumelor proaspete, cereale. |
||||||
Cuvinte-cheie cardiac, coronarian, alimentaţie, risc., Cardiac, coronarian, alimentație, risc. |
||||||
|