Alergii alimentare rare - sindromul alfa-gal
Close
Articolul precedent
Articolul urmator
92 1
Ultima descărcare din IBN:
2024-01-15 09:28
SM ISO690:2012
CHIOSA, Mihaela, BROCOVSCHII, Victoria, CEMÎRTAN, Svetlana. Alergii alimentare rare - sindromul alfa-gal. In: Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță, Ed. 1, 18-20 octombrie 2023, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: 2023, p. 201. ISSN 2345-1476.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță 2023
Conferința "Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță"
1, Chişinău, Moldova, 18-20 octombrie 2023

Alergii alimentare rare - sindromul alfa-gal

Rare food allergies - alpha-gal syndrome


Pag. 201-201

Chiosa Mihaela12, Brocovschii Victoria1, Cemîrtan Svetlana3
 
1 Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“,
2 IMSP Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”,
3 Asociația Medicală Teritorială Botanica, Chișinău
 
 
Disponibil în IBN: 2 ianuarie 2024


Rezumat

Introducere. Sindromul alfa-gal este o reacție alergică rară la carnea roșie. Apare în urma înțepăturii de căpușă, prin producerea de IgE specifice către epitopul galactozăα-1,3-galactoză, dar se asociază și cu valori majorate ale IgE specifice către albumina serică bovină. Manifestările clinice (urticarie, manifestări digestive sau anafilaxie) se manifestă la 3-6 ore de la expunere. Scopul lucrării. Prezentarea manifestărilor clinice de anafilaxie întârziată și a particularităților de diagnostic a sindromului alfa-gal (anafilaxia întârziată la carnea roșie). Material și metode. Prezentarea unui caz clinic de alergie la carnea roșie la un vânător, care se manifestă cu anafilaxie întârziată, la 3-6 ore de la expunere. Rezultate. Prezentăm cazul unui pacient, vânător, de 42 ani cu manifestări clinice de urticarie fără angioedem și anafilaxie la 4-6 ore după consum de carne roșie. Manifestările se repetă de 4 ani, la fiecare consum de carne roșie, derivate, organe sau preparate de carne roșie. A fost frecvent mușcat de căpușe. Se prezintă cu valori crescute ale IgE specifice către albumina serică bovină (Bos d 8 - 25,07 kUA/ L). Evaluarea anticorpilor tip IgE specifice către alfa-gal este recomandată. Pacientul administrează tratament cu corticosteroizi și antihistaminice în perioada de manifestări clinice. Anafilaxia este o manifestare clinică cu un potențial crescut de severitate, adrenalina frecvent fiind necesară ca și prima linie de tratament. Concluzii. Pacienții cu manifestări de anafilaxie, aparent idiopatică, trebuie investigați și pentru sensibilizarea către galactoză-α-1,3-galactoză. Manifestările clinice, istoricul și IgE specifice către alfa-gal și Bos d 8 ne orientează către un diagnostic de precizie. Evitarea expunerii este esențială.

Background. Alpha-gal syndrome is a rare allergic reaction to red meat. Occurs following a tick bite, through the production of specific IgE to galactose-α-1,3-galactose epitope, but is also associated with increased specific IgE to bovine serum albumin. The important element of sensitization is the tick bite. Clinical manifestations (urticaria, digestive manifestations, or anaphylaxis) occur 3-6 hours after exposure. Objective of the study. Presentation of clinical manifestations of delayed anaphylaxis and diagnostic features of alpha-gal syndrome (delayed red meat anaphylaxis). Material and methods. Presentation of a clinical case of red meat allergy in a hunter manifesting with delayed anaphylaxis 3-6 hours after exposure. Results. We present the case of a 42-year-old hunter patient with clinical manifestations of urticaria without angioedema and anaphylaxis 4-6 hours after red meat consumption. The events have been recurring for 4 years with each consumption of red meat, red meat derivatives, offal or red meat preparations. He was frequently bitten by ticks. The patient shows elevated specific IgE values to bovine serum albumin (Bos d 8 - 25.07 kUA/L). Evaluation of specific IgE antibodies to alpha-gal is recommended. The patient receives treatment with corticosteroids and antihistamines during the period of clinical manifestations. Anaphylaxis is a clinical manifestation with a potentially increased severity, and adrenaline frequently being required as the first line of treatment. Conclusion. Patients with apparently idiopathic manifestations of anaphylaxis should also be investigated for sensitization to galactoseα-1,3-galactose. Clinical manifestations, history, and specific IgE to alpha-gal and Bos d 8 guide us to a precise diagnosis. Avoiding exposure is essential.

Cuvinte-cheie
sindromul alfa-gal, anafilaxie întârziată, căpușă.,

alphagal syndrome, delayed anaphylaxis, tick.