Articolul precedent |
Articolul urmator |
81 0 |
SM ISO690:2012 SANDU, Ana. Activitatea antimicrobiană a pudrelor vegetale din cătină și păducel. In: Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță, Ed. 1, 18-20 octombrie 2023, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: 2023, p. 157. ISSN 2345-1476. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță 2023 | ||||||
Conferința "Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță" 1, Chişinău, Moldova, 18-20 octombrie 2023 | ||||||
|
||||||
Pag. 157-157 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Introducere. O preocupare importantă pentru sănătatea publică sunt toxiinfecțiile alimentare, care rezultă din consumul de alimente contaminate cu bacterii patogene și/sau toxinele acestora. Organizația Mondială a Sănătății a raportat că îmbolnăvirile din cauza alimentelor contaminate prezintă o problemă de sănătate publică și o cauza importantă a reducerii productivității economice. În acest context, identificarea și evaluarea agenților antimicrobieni naturali, capabili de a inhiba dezvoltarea microorganismelor patogene din alimente, cu scopul asigurării consumatorilor cu produse alimentare sigure și sănătoase, este actuală. Scopul lucrării. Evaluarea efectului antimicrobian a pudrelor vegetale din cătină și păducel. Material și metode. Testarea in vitro a pudrelor s-a realizat pe trei tulpini de referință, și anume, Staphylococcus aureus ATCC 25923, Escherichia coli ATCC 25922 și Candida albicans ATCC 10231. Concentrația minimă inhibitorie (CMI) și minimă bactericidă/fungicidă (CMB/CMF) a pudrelor vegetale s-a determinat prin metoda diluțiilor succesive duble conform metodologiei în vigoare. Rezultate. În urma testărilor efectuate am constatat că pudra de cătină și păducel au prezentat activitate antimicrobiană față de bacteriile Gram-pozitive, Gram-negative și micetelor din genul Candida. Pudra din cătină a demonstrat o activitate mai înaltă asupra bacteriilor S. aureus (CMI 1,95 mg/ml; CMB 3,21 mg/ml) în comparație cu activitatea asupra E.coli (CMI 7,81 mg/ml; CMB 15,62 mg/ml) și C. albicans (CMI 15,62 mg/ml; CMF 31,24 mg/ml). Pudra din păducel la fel a prezentat efect antimicrobian în doze mai mici asupra S. aureus (CMI 83,33 mg/ml; CMB 83,33 mg/ml), urmat de E. coli (CMI 62,5 mg/ml; CMB 125,0 mg/ml) și C. albicans (CMI 125,0 mg/ml; CMB 125,0 mg/ml). Concluzii. Rezultatele obținute în studiul realizat au demonstrat efectul microbiostatic și microbiocid a pudrei de cătină și păducel și poate să fie utilizate în industria alimentară pentru a reduce gradul de contaminare microbiană a alimentelor. |
||||||
Cuvinte-cheie efect antimicrobian, pudră, cătina, păducel, antimicrobial effect, Powder, sea buckthorn, hawthorn. |
||||||
|