Articolul precedent |
Articolul urmator |
100 3 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-02-18 11:45 |
SM ISO690:2012 GRIGORIȚĂ, Maria-Emilia. Alimentele care provoacă insomnia. In: Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță, Ed. 1, 18-20 octombrie 2023, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: 2023, p. 99. ISSN 2345-1476. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță 2023 | ||||||
Conferința "Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță" 1, Chişinău, Moldova, 18-20 octombrie 2023 | ||||||
|
||||||
Pag. 99-99 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Introducere. Insomnia și elemente ale insomniei sunt întâlnitedes în societatea actuală. Astfel, până la 50% din populațiaadultă suferă de simptome ale insomniei, iar 10% deinsomnie. Insomnia poate fi cauzată de o multitudine de factori,printre care se enumeră și alimentația. Scopul lucrării.Determinarea efectelor alimentației asupra duratei șicalității somnului și identificarea alimentelor care au efectenegative și prin ce mecanisme influențează acestea. Materialși metode. S-au analizat statistic conform datelor oficialepersoanele adulte care suferă de insomnie și simptome aleinsomniei, s-au analizat statistic persoanele afectate de insomnieși simptome ale insomniei din cauza alimentației,s-a cercetat mecanismele de acțiune care cauzează insomniacauzată de aportul alimentar. Rezumat: Printre alimentelecare provoacă o calitate scăzută a somnului s-au enumerat,în primul rând, carbohidrații cu încărcătură glicemicăridicată (cartoful, orezul, pâinea non-integrală, prăjiturile).Aceste alimente cresc glicemia și determină un răspunscompensator anti-glicemic, care ulterior scad nivelurileglicemice sub nivelurile normale, determinând activareahormonilor hiperglicemianți. Carbohidrații cresc și stresuloxidativ. Alimentele care conțin capsaicina, ridică niveluriletemperaturii corpului și irită mucoasa stomacală. Lipidelecresc nivelurile de orexină, care face parte din sistemul activatorreticular. Orice aliment consumat cu 2 ore înaintede masă afectează calitatea somnului. Concluzie: Alimentelece conțin carbohidrați cu încărcătură glicemică mare,consumul îndelungat de lipide și folosirea capsaicinei potprovoca insomnie și elemente ale insomniei. Totodată, oricealiment consumat înainte cu 2 ore influențează negativsomnul. |
||||||
Cuvinte-cheie insomnie, simptome ale insomniei, carbohidraţi, lipide, capsaicină., insomnia, insomnia symptoms, carbohydrates, lipids, capsaicin. |
||||||
|