Salvgardarea patrimoniului cultural intangibil în era tehnologiilor informaţionale avansate
Close
Articolul precedent
Articolul urmator
223 3
Ultima descărcare din IBN:
2024-06-22 23:49
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
008:004 (10)
Civilization. Culture. Progress (829)
Computer science and technology. Computing. Data processing (4302)
SM ISO690:2012
NIŢĂ-COCIERU, Mariana. Salvgardarea patrimoniului cultural intangibil în era tehnologiilor informaţionale avansate. In: Patrimoniul muzical din Republica Moldova (folclor şi creaţie componistică), Ed. Ediția I-a, 23 iunie 2015, Chişinău. Chişinău: "VALINEX" SRL, 2015, Ediția I-a, pp. 18-19. ISBN 978-9975-9617-6-9.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Patrimoniul muzical din Republica Moldova (folclor şi creaţie componistică)
Ediția I-a, 2015
Conferința "Patrimoniul muzical din Republica Moldova (folclor şi creaţie componistică)"
Ediția I-a, Chişinău, Moldova, 23 iunie 2015

Salvgardarea patrimoniului cultural intangibil în era tehnologiilor informaţionale avansate

CZU: 008:004

Pag. 18-19

Niţă-Cocieru Mariana
 
Institutul de Filologie al AŞM
 
 
Disponibil în IBN: 27 februarie 2023


Rezumat

În prezentul demers autoarea se referă la premisele şi evoluţia diacronică a măsurilor de salvgardare a patrimoniului cultural, la bunele practici realizate în acest domeniu, precum şi la avantajele, dar şi dezavantajele aplicării tehnologiilor informaţionale asupra valorificării artefactelor de tezaur naţional intangibil. Actualele arhive etnologice prezente în spaţiul românesc, dar şi european, ne demonstrează că o astfel de instituţie care să gestioneze raţional toate mostrele de înţelepciune populară, din punctul de vedere al tehnologiilor numerice, ar putea să existe şi în Republica Moldova. Spre regret, nici până astăzi nu a fost rezolvată problema respectivă, subiectul Arhivei Naţionale de Folclor fiind situat, probabil, pe ultimul plan. Motivaţia majoră de conştientizare a segmentului vizat constă în faptul că la ora actuală acest patrimoniu cultural intangibil dispersat, nesistematizat şi neprotejat, din punct de vedere tehnic, este doar parţial accesibil specialiştilor, dar şi publicului interesat (profesori, interpreţi de folclor, formaţii artistice profesioniste şi de amatori etc.) şi se află permanent în pericol de dispariţie. Procedura de centralizare e una de durată şi chiar dificilă, din cauza situaţiei periferice a tuturor arhivelor noastre, a insuficienţei de cunoaştere şi implementare a tehnologiilor informaţionale avansate, dar şi a conştientizării minime din partea specialiştilor în domeniu a valorii cu adevărat inestimabile pe care o relevă moştenirea culturală a poporului nostru. Perceperea esenţială a posibilităţilor tehnologice ale secolului XXI ne oferă şanse sigure ca segmentul creaţiei etnofolclorice a românilor din Republica Moldova, Ucraina şi Federaţia Rusă să-şi ocupe locul cuvenit în rândul celor ale comunităţii europene, cu atât mai mult că preţioase modele, pentru crearea şi funcţionarea unei arhive etnologice naţionale în spaţiul basarabean reprezintă instituţiile care salvgardează tezaurul cultural intangibil din stânga Prutului.

Cuvinte-cheie
salvgardare, patrimoniu cultural imaterial/intangibil, tehnologii informaţionale, digitizare, scanare, bandă magnetică, manuscript, arhivă