Impactul educației fizice asupra formării competențelor cognitive la elevii claselor primare
Close
Articolul precedent
Articolul urmator
470 43
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-21 19:24
SM ISO690:2012
GHEŢIU, Adelina, DEMCENCO, Petru. Impactul educației fizice asupra formării competențelor cognitive la elevii claselor primare. In: Sport. Olimpism. Sănătate, 26-27 octombrie 2017, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: "Print-Caro" SRL, 2017, Ediția a 2-a, p. 39. ISBN 978-9975-56-935-4.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Sport. Olimpism. Sănătate
Ediția a 2-a, 2017
Congresul "Sport. Olimpism. Sănătate"
Chişinău, Moldova, 26-27 octombrie 2017

Impactul educației fizice asupra formării competențelor cognitive la elevii claselor primare


Pag. 39-39

Gheţiu Adelina, Demcenco Petru
 
Universitatea de Stat de Educaţie Fizică şi Sport din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 9 martie 2022


Rezumat

Educația reprezintă o prioritate națională și factorul primordial al dezvoltării durabile a unei societăți bazate pe cunoaștere. Educația fizică are un rol decisiv în dezvoltarea psihofizică și formarea personalității elevilor în ansamblu. Educația psihofizică, la rândul său, reprezintă activitatea de formare și dezvoltare a personalității, proiectată, realizată și promovată prin valorile pedagogice fundamentale, care cultivă și întrețin sănătatea generală a organismului în creștere, reprezentând o dimensiune generală a educației, plasată pe axa valorilor fundamentale prezente la baza celorlalte conținuturi generale ale educației. Actualitatea temei abordate este determinată de valorificarea activităților educației fizice în cadrul procesului educațional, în scopul facilitării formării competențelor cognitive la elevii claselor primare la toate disciplinele școlare. La momentul actual, dezvoltarea fizică este puțin valorificată în acest sens, numărul de ore de educație fizică în instituțiile de învățământ general este limitat și, ca urmare, procentul reușitei la toate treptele de școlaritate este scăzut. Anume din acest motiv considerăm că este actual şi important faptul că majorarea timpului rezervat activităţii motrice a copiilor din clasele primare ale instituțiilor de învățământ din țară, prin intermediul reformei educaţiei fizice obligatorii, va permite sporirea considerabilă a competenţelor cognitive, iar, în ansamblu, a capacităţilor de adaptare a elevilor la cerinţele înalte ale procesului educațional actual.

Cuvinte-cheie
competenţe cognitive, educație fizică, activitate motrice, pregătire motrice, programă modernizată la educaţia fizică, intercorelare