Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
258 1 |
Ultima descărcare din IBN: 2023-06-22 18:18 |
SM ISO690:2012 TOMA, Alexandru. Diverticulul esofagian: tratamentul chirurgical minim-invaziv. In: Arta Medica , 2015, nr. 3(56), pp. 187-188. ISSN 1810-1852. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Arta Medica | ||||||
Numărul 3(56) / 2015 / ISSN 1810-1852 /ISSNe 1810-1879 | ||||||
|
||||||
Pag. 187-188 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Introducere: Diverticulul esofagian (DE) reprezintă o patologie relativ rară a tractului gastro-intestinal. Tradiţional abordată prin intermediul tehnicilor chirurgicale deschise, nosologia lasă loc de manevră şi chirurgiei minim-invazive (CMI). Prin acest studiu prezentăm experienţa în tratamentul chirurgical minim invaziv al diverticulilor esofagieni. Subsidiar, prezentăm un reviu al literaturii de specialitate referitor la tehnicile chirurgicale minim-invazive. Material şi metode: Analizăm cazurile pacienţilor cu DE supuşi tratamentului CMI prin prisma simptomelor preoperatorii, rezultatelor post-operatorii şi la distanţă. Rezultate: Trei pacienţi (doi bărbaţi şi o femeie, cu vârsta de 58, 59 şi 65 ani, respectiv) au suportat intervenţii chirurgicale minim-invazive în legătura cu DE intratoracic. Acuzele dominante preoperator au fost disfagia şi eructaţiile cu aer şi alimente. Durata intervenţiei chirurgicale a fost de 195, 125 şi 120 minute, respectiv. Nu au fost înregistrate complicaţii intraoperatorii, precum şi recurenţa la distanţă a diverticulilor sau a acuzelor preoperatorii. Concluzii: Chirurgia patologiei diverticulare a esofagului suportă indicatori elevaţi de morbiditate şi mortalitate. Intervenţiile chirurgicale minim invazive sunt posibile dar nu şi substituibile. Pacienţii necesită a fi evaluaţi minuţios şi supuşi unei selecţii riguroase. Chirurgia tradiţională deschisă rămâne a fi preferabilă, iar cea minim-invazivă – ca opţiune pentru personalul experimentat în secţiile specializate. |
||||||
|