Tranziţia de la prima la cea de a doua vârstă a fierului în estul Bazinului Carpatic. Comunităţile locale şi impactul colonizării „celtice”
Close
Articolul precedent
Articolul urmator
402 2
Ultima descărcare din IBN:
2022-09-06 17:20
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
902"638"(498) (1)
Archaeology (940)
SM ISO690:2012
RUSTOIU, Aurel, FERENCZ, Iosif Vasile. Tranziţia de la prima la cea de a doua vârstă a fierului în estul Bazinului Carpatic. Comunităţile locale şi impactul colonizării „celtice”. In: Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei. : Istorie - Arheologie - Muzeologie, Ed. 31, 28-29 octombrie 2021, Chisinau. Chişinău: Casa Editorial-Poligrafică „Bons Offices”, 2021, Ediția 31, p. 62. ISBN 978-9975-87-875-3 (PDF).
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei.
Ediția 31, 2021
Conferința "Conferinţa ştiinţifică internaţională a Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei. "
31, Chisinau, Moldova, 28-29 octombrie 2021

Tranziţia de la prima la cea de a doua vârstă a fierului în estul Bazinului Carpatic. Comunităţile locale şi impactul colonizării „celtice”

CZU: 902"638"(498)

Pag. 62-62

Rustoiu Aurel1, Ferencz Iosif Vasile12
 
1 Institutul de Arheologie și Istoria Artei din Cluj-Napoca,
2 Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane
 
 
Disponibil în IBN: 30 noiembrie 2021


Rezumat

Partea de răsărit a Bazinului Carpatic (care cuprinde Marea Câmpie Maghiară și Transilvania) a cunoscut, la sfârșitul primei vârste a fierului, o configurație culturală amestecată. Regiunea era locuită de populații cu un mod de viață pastoral-nomad. Din această cauză, ele erau mai mobile decât comunitățile rurale obișnuite, dezvoltând conexiuni culturale la distanțe mari. Tocmai din acest motiv, în spațiul luat în discuție au pătruns o serie de elemente culturale din zona nord-pontică, fapt pentru care arheologii au definit perioada ca fiind scitică. Așa-numita „epocă scitică” cuprinde, de fapt, mai multe manifestări culturale, reflectând amalgamarea comunităților locale cu grupuri sosite în această regiune, începând cu sec. VII a. Chr., din arii diverse nord-pontice. Evoluția acestor grupuri, care au dezvoltat conexiuni culturale mai ales cu regiunile răsăritene sau/și cu cele nord-balcanice, a fost întreruptă, de la mijlocul sec. IV a. Chr., de sosirea comunităților celtice din vest. Scopul acestei comunicări este de a analiza, pe baza datelor arheologice, impactul pe care l-a avut colonizarea „celtică” asupra comunităților locale de la sfârșitul primei vârste a fierului și modul în care identitățile locale și conexiunile intercomunitare au fost redefinite. Vor fi luate în discuție atât date arheologice mai vechi, cât și o serie de descoperiri funerare recente din Transilvania, cum sunt, spre exemplu, cele de la Sâncrai (jud. Alba).