New tomato cultivar – Cireasca
Close
Articolul precedent
Articolul urmator
292 0
SM ISO690:2012
MAKOVEY, Milania. New tomato cultivar – Cireasca. In: Exhibition of Inventics “Inventica 2020”, 29-31 iulie 2020, Iași. Iași: Technical University “Gheorghe Asachi” of Iași, 2020, Ediția a 24-a, p. 456. ISSN 1844-7880.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Exhibition of Inventics “Inventica 2020”
Ediția a 24-a, 2020
Simpozionul "Exhibition of Inventics “Inventica 2020”"
Iași, Romania, 29-31 iulie 2020

New tomato cultivar – Cireasca


Pag. 456-456

Makovey Milania
 
Institute of Genetics, Physiology and Plant Protection
 
 
Disponibil în IBN: 4 noiembrie 2021



Teza

Soiul este tip de Cherry, timpuriu cu perioada de vegetaţie 90-97 zile. Este characteristic tipul determinant de creștere, foarte compact. Fructele sunt mici, rotunde, netede, de culoare roşie intensă, suprafaţa epicarpului - lucioasă. Masa fructului este 10...12g. cu proprietăţi gustative înalte. Fructele conţin: substanţă uscată - 4,8...5,2%, zahăr - 4,0...4,5%, vitamina C - 33,0...34,8 mg/%. Recolta generală - 36,7...37,6 t/ha, marfă - 35,8...36,2 t/ha. Soiul este rezistent la cele mai răspândite boli - Fusarium, Cladosporium, Tomato mosaic virus şi etc.; rezistent la factorii abiotici de stress - arşiţa şi secetă. Predestinat pentru utilizarea în srare proaspătă, pentru decorarea bucatelor, conservarea fructelor, producerea sucului şi altor produse din tomate.

CIREASCA - Tomato cultivar, cherry type. Early-ripening variety with a short vegetation period (90 to 97 days). Plant with determinate growth, very compact. The fruits are small, round, smooth, red-intensive, the surface of the epicarp - glossy. The fruit mass is 10...12g with high taste properties. The fruits contain: 4.8...5.2% dry matter, 4.0...4.5% of sugars, 33.0...34.8 mg/% of vitamin C and 0,28…0,38% of acidity. The total yield is 36.7 ... 37.6 t / ha, while the standard fruit yield is high 93,5…97%. It is resistant to the most common disease such as Fusarium, Cladosporium, Tomato mosaic virus and resistant to abiotic stress factors – heat and cold temperatures. The cultivar are recommended for fresh use, for decorating dishes, preserving whole fruits, producing juice and other tomato products.