Listele nobililor cu drept de vot – sursă importantă în studierea istoriei nobilimii din Basarabia (Studiu de caz: alegerile nobiliare din 1841)
Close
Articolul precedent
Articolul urmator
352 17
Ultima descărcare din IBN:
2024-01-01 02:36
SM ISO690:2012
GHERASIM, Cristina. Listele nobililor cu drept de vot – sursă importantă în studierea istoriei nobilimii din Basarabia (Studiu de caz: alegerile nobiliare din 1841). In: Sesiunea ştiinţifică a departamentului Istoria românilor, universală şi arheologie, 4 iunie 2021, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Centrul Editorial-Poligrafic al USM, 2021, Ediția VII, p. 59. ISBN 978-9975-152-09-9.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Sesiunea ştiinţifică a departamentului Istoria românilor, universală şi arheologie
Ediția VII, 2021
Sesiunea "Sesiunea ştiinţifică a departamentului Istoria românilor, universală şi arheologie"
Chișinău, Moldova, 4 iunie 2021

Listele nobililor cu drept de vot – sursă importantă în studierea istoriei nobilimii din Basarabia (Studiu de caz: alegerile nobiliare din 1841)


Pag. 59-59

Gherasim Cristina
 
Universitatea de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 9 iunie 2021


Rezumat

Adunarea Deputaţilor Nobilimii din Basarabia reprezintă un organ deliberativ suprem, instituit în baza Regulamentului din 29 aprilie 1818. Adunarea regională/gubernială a deputaţilor nobilimii din Basarabia alegea consilierii regionali/guberniali și judeţeni ai nobilimii și persoanele cu funcţie de răspundere – reprezentanţi ai nobilimii în instituţiile regionale/guberniale și judeţene. Adunarea examina cele mai stringente probleme privind administrarea Basarabiei, perfecta registrele genealogice ale nobilimii, confirma drepturile de nobil, excludea din starea socială de nobil. Alegerile în Adunarea Deputaţilor Nobilimii se desfășurau o dată la 3 ani, în acest context fiind prezentate listele nobililor pentru fiecare judeţ, care deţineau dreptul de a participa la alegeri și de a fi aleși în diverse funcţii. Listele respective reprezintă o sursă importantă pentru studierea diverselor probleme de ordin social-economic și politic ale nobilimii basarabene, deoarece includ informaţii personale despre nobili, cum ar fi: numele, prenumele, funcţia și rangul, conform Tabelului rangurilor al lui Petru cel Mare, vârsta și indicarea părţii din Cartea Genealogică a Neamurilor nobile din Basarabia, în care acesta era inclus. În plus, listele în cauză conţin date preţioase privind situaţia social-economică a nobililor, proprietăţile funciare deţinute, inclusiv numărul desetinelor de pământ arabil și nearabil, numărul de ţigani și de ţărani care locuiesc pe moșia acestuia. Spre exemplu, în listele nobililor, prezentate pentru judeţul Soroca în anul 1841, există informaţii despre 32 de nobili care au dreptul, în baza proprietăţii deţinute, să participe la alegeri, cum ar fi cazul funcţionarului de clasa XII-a, Tudor Egor Russo, 33 ani. Acesta era inclus în Partea a VI-a a Cărţii Genealogice a Neamurilor Nobiliare, deţinea în proprietate moșia Cuhurești, cu o suprafaţă de 2700 desetine de pământ, care îi aducea proprietarului un venit anual de 3000 ruble și în care locuiau 8 ţigani și 110 familii de ţărani, în baza contractului încheiat cu proprietarul. Respectiv, analiza acestor registre, ce constituie o sursă importantă de patrimoniu, ne permite să realizăm o imagine complexă despre situaţia nobilimii din Basarabia în anul desfășurării alegerilor în Adunarea Deputaţilor Nobilimii.