Educația continuă, în sprijinul dezvoltării comunităților rurale. Punctele gastronomice locale – exemple de bune practici pentru dobândirea competențelor necesare punerii în valoare a resurselor locale și promovarea lanțului scurt alimentar
Закрыть
Articolul precedent
Articolul urmator
162 9
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-24 01:04
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
338.48 (553)
Туризм. Экономика туризма (534)
SM ISO690:2012
UNGUREANU, Dănuț, ȚARAN BACIU GEORGESCU, Veronica. Educația continuă, în sprijinul dezvoltării comunităților rurale. Punctele gastronomice locale – exemple de bune practici pentru dobândirea competențelor necesare punerii în valoare a resurselor locale și promovarea lanțului scurt alimentar. In: Securitatea umană și socială în statul democratic, 27 octombrie 2023, Chişinău. Chişinău: "Print-Caro" SRL, 2023, pp. 441-450. ISBN 978-9975-175-50-0.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Securitatea umană și socială în statul democratic 2023
Conferința "Securitatea umană și socială în statul democratic"
Chişinău, Moldova, 27 octombrie 2023

Educația continuă, în sprijinul dezvoltării comunităților rurale. Punctele gastronomice locale – exemple de bune practici pentru dobândirea competențelor necesare punerii în valoare a resurselor locale și promovarea lanțului scurt alimentar

Education continues, in support of the development of rural communities. The courses addresed to the peoplewhoserve the local gastronomic points – examples of good practices for acquiring the skills necessary to value local resources and promote the short food chain

CZU: 338.48

Pag. 441-450

Ungureanu Dănuț1, Țaran Baciu Georgescu Veronica2
 
1 Academia Româna,
2 Academia de Studii Economice din Bucureşti
 
 
Disponibil în IBN: 6 decembrie 2023


Rezumat

Dezvoltarea comunităților rurale și a turismului rural se poate realiza și prin înființarea de Puncte Gastronomice Locale (PGL) în satele românești, unde se pot consuma preparate din produse locale obținute după metode tradiționale, autentice. Acest nou tip de activitate reprezintă o modalitate eficientă de valorificare a produselor gospodăriei țărănești în unități de alimentație publică de tip familial, ținând cont de specificul fiecărei zone/regiuni turistice cu tradiții gastronomice recunoscute. Punctele Gastronomice Locale sunt unități reprezentate de bucătăriile private din incinta caselor rurale, unde se prepară și se servesc produse culinare, după rețete specifice zonei, direct consumatorului final, pentru maximum 12 persoane. Punctele Gastronomice Locale oferă turiștilor posibilitatea de a beneficia de preparate tradiționale, locale, produse și servite direct de membrii familiei în propria gospodărie, respectând cerințele legale de igienă, fără a pune în pericol sănătatea consumatorilor. Organizarea de cursuri de deservire a Punctelor Gastronomice Locale, de către Agenția Națională a Zonei Montane din România, a luat naștere ca urmare a necesității valorificării superioare a produselor montane și a dezvoltării lanțurilor trofice scurte. Cursurile au fost organizate cu prezență fizică, în format online sau hibrid. Au participat diferite categorii de cursanți: antreprenori, fermieri, studenți etc.

The development of rural communities and rural tourism can also be achieved through the establishment of Local Gastronomic Points (PGL) in Romanian villages, where you can consume dishes made from local products obtained according to traditional, authentic methods. This new type of activity represents an effective way of valorizing the products of the peasant household in family-type public catering units, taking into account the specifics of each tourist area/region with recognized gastronomic traditions. The Local Gastronomic Points are units represented by the private kitchens in the premises of rural homes, where culinary products are prepared and served, according to recipes specific to the area, directly to the final consumer, for a maximum of 12 people.Local Gastronomic Points offer tourists the opportunity to benefit from traditional, local dishes, produced and served directly by family members in their own household, respecting legal hygiene requirements, without endangering the health of consumers. The organization of courses for serving Local Gastronomic Points, by the National Agency of the Mountain Area in Romania, arose as a result of the need for the superior valorization of mountain products and the development of short food chains. The courses were organized with physical presence, in online or hybrid format. Different categories of learners participated: entrepreneurs, farmers, students, etc.

Cuvinte-cheie
turism gastronomic, Punct Gastronomic Local, bucătărie țărănească, formare profesională, Agenția Națională a Zonei Montane,

gastronomic tourism, Local Gastronomic Point, peasant cuisine, vocational training, National Agency of the Mountain Area