Nucile – componente importante ale patrimoniului gastronomic moldav
Закрыть
Articolul precedent
Articolul urmator
251 6
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-26 20:45
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
392.81:635.51 (1)
Нравы и обычаи в частной жизни (264)
Овощеводство и декоративное садоводство (700)
SM ISO690:2012
SUHODOL (MOTRUC), Natalia, CAZAC, Viorica, BABCENCO, Coralia. Nucile – componente importante ale patrimoniului gastronomic moldav. In: Tradiţii şi procese etnice, Ed. Ediţia a 4-a, 30 martie 2023, Chişinău. Chişinău: Notograf Prim, 2023, Ediția 4, p. 51. ISBN 978-9975-84-188-7.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Tradiţii şi procese etnice
Ediția 4, 2023
Conferința "Simpozionul internaţional de etnologie:"
Ediţia a 4-a, Chişinău, Moldova, 30 martie 2023

Nucile – componente importante ale patrimoniului gastronomic moldav

CZU: 392.81:635.51

Pag. 51-51

Suhodol (Motruc) Natalia12, Cazac Viorica2, Babcenco Coralia2
 
1 Colegiul Naţional de Comerţ al ASEM,
2 Universitatea Tehnică a Moldovei
 
 
Disponibil în IBN: 31 iulie 2023


Rezumat

Nucul este o specie foarte valoroasă, care este utilizat pe scară largă, în același timp fiind pom fructifer, plantă tehnică, plantă medicinală şi decorativă. Nucul este important pentru fructele sale, care reprezintă, din punct de vedere nutrițional, un aliment semnificativ cu un șir de beneficii pentru sănătate cu efecte: antimicrobian, antihelmintic, astringent, keratolitic, antidiareic, hipoglicemiant, tonice ş. a. Miezul de nucă s-a consumat proaspat sau ușor uscat, sărat sau dulce, hidratat sau în diferite extracte. Apare în alimentația tradițională, în nenumărate forme ale produselor tradiționale: cozonaci, plăcinte, biscuiţi și alte produse de același tip: în alimente rituale, cum sunt mucenicii, coliva sau pomul vieții; în anumite alimente de post: sarmale, salate, supe, garnituri tradiţionale și în mai multe rețete mănăstirești de post. Nuca este utilizată de cele mai multe ori pentru perioada postului, cu scopul majorării valorii nutritive a bucatelor vegetale sărace în nutrienți calorici. Diversitatea împluturilor din nucă în bucătăria moldovenească impresionează prin conbinarea acestui aliment cu multitudinea de materii prime autohtone. Ca element de bază în unele bucate tradiționale de valoare, nuca este prezentă în preparatul Prune umplute cu nuci, drept bucate naționale cu statut Specialitate Tradițională Garantată (STG), Din cele mai vechi timpuri, valoarea nucului este scoasă tradițional în evidență și prin utilizarea alimentară a mugurului de nucă, a frunzelor, a cojii, a fructului de nucă verde, a pericarpului exterior, a membranei intermediare etc. în cele mai diverse tehnologii și doar alimentare.

Cuvinte-cheie
nucă, bucate, tradiţional, nutrițional, Specialitate Tradițională Garantată