Articolul precedent |
Articolul urmator |
287 13 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-05-19 20:21 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
902:572.77(498)”XV-XVI” (1) |
Археология (940) |
Антропология (77) |
SM ISO690:2012 CIORPAC-PETRARU, Ozana-Maria, POPOVICI, Mariana, GROZA, Vasilica-Monica, BACUMENCO-PÎRNĂU, Ludmila, CORDOȘ, Elena-Cristina, BEJENARU, Luminiţa. Uzura dentară ocluzală și non-ocluzală a seriei scheletice umane descoperită la Biserica „Vovidenia” din Iași, România (secolele XVI–XVII). In: Patrimoniul cultural de ieri – implicaţii în dezvoltarea societăţii durabile de mâine, Ed. 7, 9-10 februarie 2023, Chişinău. Iași – Chișinău-Lviv: 2023, Ediția 7, pp. 69-70. ISSN 2558 – 894X. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Patrimoniul cultural de ieri – implicaţii în dezvoltarea societăţii durabile de mâine Ediția 7, 2023 |
|
Conferința "Yesterday’s cultural heritage – contribution to the development of tomorrow’s sustainable society" 7, Chişinău, Moldova, 9-10 februarie 2023 | |
|
|
CZU: 902:572.77(498)”XV-XVI” | |
Pag. 69-70 | |
Descarcă PDF | |
Rezumat | |
Dinții reprezintă un subiect de studiu important în paleoantropologie, da-torită rezistenței țesuturilor constituente la procesul de degradare post-mortem. Pierderea țesuturilor dentare în context bioarheologic este corelată cu proprie-tățile fizice ale alimentelor consumate, în special cu abrazivitatea și gradul de procesare al alimentelor. Scopul studiului prezent este de a evalua macrouzura dentară ocluzală și non-ocluzală a seriei scheletice descoperite în anul 2021 la biserica „Vovidenia” din Iași, România (secolele XVI–XVII). Macrouzura dentară ocluzală/incizală a fost analizată prin tehnica de acordarea a scorurilor (tehnica lui Scott pentru eval-uarea molarilor și tehnica lui Smith pentru evaluarea premolarilor și a dinților anteriori) și prin cuantificarea imagistică a gradului de expunere a dentinei. Ma-terialul dentar a fost suspus unei investigații microscopice pentru identificarea unor microfracturi produse ante-mortem. În acord cu sistemul de acordare a scorurilor pentru uzura dentară a fost evidențiată prezența celor trei grade ale uzurii dentare: uzură redusă/absentă, uzură moderată, uzură avansată. Procentul de expunere a dentinei crește odată cu grupele de vârstă, atât pentru seria femi-nină cât și pentru cea masculină. Screeningul microscopic a ilustrat prezența unor microfracturi produse ante-mortem în cazul unor indivizi, acestea fiind localizate cu precădere la nivelul dinților posteriori, producerea acestora fiind legată, cel mai probabil, de consistența abrazivă și dură a alimentelor consumate. |
|
|
DataCite XML Export
<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?> <resource xmlns:xsi='http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance' xmlns='http://datacite.org/schema/kernel-3' xsi:schemaLocation='http://datacite.org/schema/kernel-3 http://schema.datacite.org/meta/kernel-3/metadata.xsd'> <creators> <creator> <creatorName>Ciorpac-Petraru, O.</creatorName> <affiliation>Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iaşi, România</affiliation> </creator> <creator> <creatorName>Popovici, M.</creatorName> <affiliation>“Olga Necrasov” Center of Anthropological Research of Romanian Academy , România</affiliation> </creator> <creator> <creatorName>Groza, V.</creatorName> <affiliation>“Olga Necrasov” Center of Anthropological Research of Romanian Academy , România</affiliation> </creator> <creator> <creatorName>Bacumenco-Pîrnău, L.V.</creatorName> <affiliation>Institutul de Arheologie Iasi, Academia Română, Filiala Iași, România</affiliation> </creator> <creator> <creatorName>Cordoș, E.</creatorName> <affiliation>Institutul de Arheologie Iasi, Academia Română, Filiala Iași, România</affiliation> </creator> <creator> <creatorName>Bejenaru, L.</creatorName> <affiliation>“Olga Necrasov” Center of Anthropological Research of Romanian Academy , România</affiliation> </creator> </creators> <titles> <title xml:lang='ro'>Uzura dentară ocluzală și non-ocluzală a seriei scheletice umane descoperită la Biserica „Vovidenia” din Iași, România (secolele XVI–XVII)</title> </titles> <publisher>Instrumentul Bibliometric National</publisher> <publicationYear>2023</publicationYear> <relatedIdentifier relatedIdentifierType='ISBN' relationType='IsPartOf'></relatedIdentifier> <subjects> <subject schemeURI='http://udcdata.info/' subjectScheme='UDC'>902:572.77(498)”XV-XVI”</subject> </subjects> <dates> <date dateType='Issued'>2023</date> </dates> <resourceType resourceTypeGeneral='Text'>Conference Paper</resourceType> <descriptions> <description xml:lang='ro' descriptionType='Abstract'><p>Dinții reprezintă un subiect de studiu important în paleoantropologie, da-torită rezistenței țesuturilor constituente la procesul de degradare post-mortem. Pierderea țesuturilor dentare în context bioarheologic este corelată cu proprie-tățile fizice ale alimentelor consumate, în special cu abrazivitatea și gradul de procesare al alimentelor. Scopul studiului prezent este de a evalua macrouzura dentară ocluzală și non-ocluzală a seriei scheletice descoperite în anul 2021 la biserica „Vovidenia” din Iași, România (secolele XVI–XVII). Macrouzura dentară ocluzală/incizală a fost analizată prin tehnica de acordarea a scorurilor (tehnica lui Scott pentru eval-uarea molarilor și tehnica lui Smith pentru evaluarea premolarilor și a dinților anteriori) și prin cuantificarea imagistică a gradului de expunere a dentinei. Ma-terialul dentar a fost suspus unei investigații microscopice pentru identificarea unor microfracturi produse ante-mortem. În acord cu sistemul de acordare a scorurilor pentru uzura dentară a fost evidențiată prezența celor trei grade ale uzurii dentare: uzură redusă/absentă, uzură moderată, uzură avansată. Procentul de expunere a dentinei crește odată cu grupele de vârstă, atât pentru seria femi-nină cât și pentru cea masculină. Screeningul microscopic a ilustrat prezența unor microfracturi produse ante-mortem în cazul unor indivizi, acestea fiind localizate cu precădere la nivelul dinților posteriori, producerea acestora fiind legată, cel mai probabil, de consistența abrazivă și dură a alimentelor consumate.</p></description> </descriptions> <formats> <format>application/pdf</format> </formats> </resource>