Tradițiile alimentare ale bulgarilor din Republica Moldova în lucrările cercetătorilor în istoriografie (a doua jumătate a secolului XX – începutul secolului XXI)
Закрыть
Articolul precedent
Articolul urmator
211 3
Ultima descărcare din IBN:
2024-02-28 10:56
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
392.8(=163.2)(478)"XX-XXI" (1)
Нравы и обычаи в частной жизни (272)
SM ISO690:2012
CARADJOVA, Nadejda. Tradițiile alimentare ale bulgarilor din Republica Moldova în lucrările cercetătorilor în istoriografie (a doua jumătate a secolului XX – începutul secolului XXI). In: Patrimoniul cultural de ieri – implicaţii în dezvoltarea societăţii durabile de mâine, Ed. 7, 9-10 februarie 2023, Chişinău. Iași – Chișinău-Lviv: 2023, Ediția 7, pp. 65-66. ISSN 2558 – 894X.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Patrimoniul cultural de ieri – implicaţii în dezvoltarea societăţii durabile de mâine
Ediția 7, 2023
Conferința "Yesterday’s cultural heritage – contribution to the development of tomorrow’s sustainable society"
7, Chişinău, Moldova, 9-10 februarie 2023

Tradițiile alimentare ale bulgarilor din Republica Moldova în lucrările cercetătorilor în istoriografie (a doua jumătate a secolului XX – începutul secolului XXI)

Food traditions of bulgarians from the Republic of Moldova in historiography (second half of the 20th century – the beginning of the 21st century)

CZU: 392.8(=163.2)(478)"XX-XXI"

Pag. 65-66

Caradjova Nadejda
 
Universitatea de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 12 aprilie 2023


Rezumat

În procesul de dezvoltare a subiectului, care ține de sistemul alimentar al bulgarilor în Republica Moldova autorul studiului a observat că pe parcursul anilor s-au efectuat studii de caz referitor la sistemul tradițional alimentar al bulgarilor din sudul țării, dar nu au fost aduse la o lucrare științifică complex finalizată, au fost stabilite doar direcțiile de cercetare a tematicii. Printre cercetătorii, care abordează acest subiect în lucrările sale, merită de remarcat M. Marunevici, L. Marcova, V. Zelenciuc, E. Bancova, D. Nicoglo, E. Cvilincova, E. Soroceanu, V. Miron, M. Miron. În perioada sovietică alimentația tradițională a fost atribuită în mare parte elementelor culturii materiale, prin urmare, în asemenea moda fost abordat și sistemul de alimentație a bulgarilor din RSSM. După 1991 Secția etnologia bulgarilor din cadrul Institutului de Etnografie și Folclor al AȘM, a devenit locul în care cercetătorii au lucrat la studiul istoriei, culturii materiale și nemateriale a bulgarilor, aducând suport semnificativ în dezvoltarea științei naționale. Cel mai des, studiile tradițiilor alimentare aveau caracter descriptiv și erau incluse în lucrările dedicate istoriei satelor bulgare. Cercetătoarea E. Bancova într-o serie de articole compară mâncarea tradițională a bulgarilor și a găgăuzilor și reprezintă pe scurt evoluția dezvoltării sistemului de alimentație bulgarilor din afara metropolei. O contribuție importantă la studiul este adusă de cercetătorul A. Kovalov, care prin prisma sărbătorilor calendaristice tradiționale, abordează tema alimentației tradiționale a bulgarilor din Republicii Moldova. Studiile E. Soroceanu dezvăluie tema pâinii ritualice și altor preparate tradiționale ale bulgarilor și găgăuzilor, examinate prin prisma analizei comparative. În cercetarea D. Nicoglo sunt abordate similitudinile sistemelor de alimentație la găgăuzii și bulgarii. În lucrările E. Cvilincova este analizat prin comparație ritualul Kurban, practicat atât la găgăuzi, cât și la bulgari. Cercetătorii V. Miron și M. Miron analizează posibilitatea promovării bucătăriei bulgare, împreună cu bucătării locale ale altor grupuri etnice din destinațiile turistice.