Reflectarea îndeletnicirilor tradiționale în lucrările lui Gheorghe Madan
Закрыть
Articolul precedent
Articolul urmator
282 2
Ultima descărcare din IBN:
2024-02-21 18:45
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
821.135.1(478).09+39 (10)
Литература на балканских романских языках (2129)
Этнография. Жизнь народа. Обычаи. Образ жизни. Фольклор (2285)
SM ISO690:2012
ISAC, Ina. Reflectarea îndeletnicirilor tradiționale în lucrările lui Gheorghe Madan. In: Gheorghe V. Madan: 150 de ani de la naștere, Ed. 1, 8 septembrie 2022, Chişinău. Chişinău: Institutul Patrimoniului Cultural, 2022, p. 20. ISBN 978-9975-84-169-6.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Gheorghe V. Madan: 150 de ani de la naștere 2022
Masa rotundă "Gheorghe V. Madan: 150 de ani de la naștere"
1, Chişinău, Moldova, 8 septembrie 2022

Reflectarea îndeletnicirilor tradiționale în lucrările lui Gheorghe Madan

CZU: 821.135.1(478).09+39

Pag. 20-20

Isac Ina
 
Institutul Patrimoniului Cultural
 
 
Disponibil în IBN: 13 noiembrie 2022


Rezumat

Prin activitatea sa, Gheorghe Madan a reușit să abordeze diverse preocupări, îndeletniciri practicate pe meleagurile Basarabiei. În prozele lui este sesizată descrierea cu lux de amănunte a vieții cotidiene a poporului basarabean cât și pitorescul împrejurărilor de aici. “Ori încotro rotești ochii, numai verde și iar verde; dealuri și văi ‒ toate-s acoperite cu semănături, vii, livezi și mici pădurici răzășești.” Afirmația ne mărturisește faptul că agricultura și grădinăritul era ocupația de bază a basarabenilor. Se cultiva grâu, mei, orz, popușoi, bob, linte, năut, fasole, cartofi, ceapă, bostani, castraveți, harbuji, curechi. O importantă deosebit de valoroasă o aveau livezile cu pomi fructiferi: „pomii care de gutui, vișini, cireși, meri ‒ soiuri de mere foarte apreciate: mere domnești de la Chițușca și Zubrești, nistrețe de la Sadova și Seliștea Călărașului, mohorâte și țigănci de Ciorăști și Vălcineț, coarne, perje.” Un deosebit preț se puneau și pe vii, pe soiurile acestora cât și pe vin. Soiuri de poamă menționate în scrierile sale sunt: plăvaie, zgihardă, flencheșă, galbenă moldovenească, neagră rară și căușancă ‒ “care nu dădeau vinuri tari ca azi, dar erau gustoase la băut și înveseleau.” În scrierile dumnealui se pomenește despre meșteșuguri precum: lemnăritul, petrăritului, torsul, prelucrarea pieilor, curelăritul, albinăritul, creșterea oilor, creșterea de vite, de herghelii de cai buni. Acestea erau pentru trebuințele gospodărești, hrană dar și o mare parte era rezervată activităților de negustorie în afara țării. Basarabenii încercau să fie foarte calculați în consumul personal, împărțeau alimentele ca să le ajungă până la roada din următorul an, o mare parte fiind pusă deoparte pentru vânzare, aceasta fiind unica modalitate de a câștiga bani. Se exportau și se făcea negoț cu fructe și legume proaspete, fructe uscate, nuci, miere, ceară, vin, cărnuri, cornute vii și lână, pielicele; lemnărie lucrată, care, juguri, roate, țăpoaie, lopeți, căușe, chersine, covățele, balerci...