Caracteristica tehnologică a dopurilor folosite pentru îmbutelierea vinurilor
Закрыть
Articolul precedent
Articolul urmator
315 9
Ultima descărcare din IBN:
2023-12-10 02:28
SM ISO690:2012
DAMASCHIN, Valeria. Caracteristica tehnologică a dopurilor folosite pentru îmbutelierea vinurilor. In: Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor, 29-31 martie 2022, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Tehnica-UTM, 2022, Vol.1, pp. 539-543. ISBN 978-9975-45-828-3..
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor
Vol.1, 2022
Conferința "Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor"
Chișinău, Moldova, 29-31 martie 2022

Caracteristica tehnologică a dopurilor folosite pentru îmbutelierea vinurilor


Pag. 539-543

Damaschin Valeria
 
Universitatea Tehnică a Moldovei
 
 
Disponibil în IBN: 27 iulie 2022


Rezumat

Ermetizarea băuturilor și mai ales a vinurilor a fost mereu una din principalele preocupări ale vinificatorilor, care doresc ca odată îmbuteliat acesta să nu-și piardă din calitățile sale. După mai multe încercări și observații s-a constatat că cele mai bune pentru ermetizarea sticlelor sunt dopurile fabricate din plută, care nu doar ermetizează corespunzător sticlele, dar și conferă condiții favorabile de păstrare și depozitare. Desigur există și alte tipuri de dopuri, spre exemplu dopurile de tip capsulă, care la calitate nu cedează dopurilor din plută și plus la toate sunt și mult mai practice. La fel pentru a reda un aspect și mai atrăgător se folosesc capișoanele sau ceara. Primul având mai mult rolul de decor, iar cele din urmă oferă nu doar aspect atrăgător, dar și o ermetizare mai eficientă, adesea fiind folosite la îmbutelierea vinurilor de colecție, cele ce urmează a fi păstrate pentru învechire la sticlă.

Cuvinte-cheie
ermetizare, plută, ceara sintetică, inofensivitate.