Efectele privaţiunii de hrană de scurtă durată asupra conţinutului aminoacizilor liberi în plasmă şi eritrocite la şobolanii tineri şi senili
Закрыть
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
971 8
Ultima descărcare din IBN:
2023-04-19 12:16
SM ISO690:2012
NEVOIA, Angela, FURDUI, Vlada, FIODOROV, Stanislav. Efectele privaţiunii de hrană de scurtă durată asupra conţinutului aminoacizilor liberi în plasmă şi eritrocite la şobolanii tineri şi senili. In: Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii, 2009, nr. 2(308), pp. 4-10. ISSN 1857-064X.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii
Numărul 2(308) / 2009 / ISSN 1857-064X

Efectele privaţiunii de hrană de scurtă durată asupra conţinutului aminoacizilor liberi în plasmă şi eritrocite la şobolanii tineri şi senili

Pag. 4-10

Nevoia Angela, Furdui Vlada, Fiodorov Stanislav
 
Institutul de Fiziologie şi Sanocreatologie al AŞM
 
 
Disponibil în IBN: 1 decembrie 2013


Rezumat

Sistarea aportului exogen de material energetic şi plastic impune restructurări adaptive în metabolismul de substanţe, stabilindu-l la un nivel nou de activitate. Privaţiunea de hrană în faza sa iniţială induce perturbări substanţiale în metabolismul proteic determinate de cerinţele augmentate în substrat pentru gluconeogeneză, ulterior, în perioada tardivă, se instalează mecanisme desăvârşite de conservare a proteinelor prin utilizarea lipidelor ca sursă energetică primară.