Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
366 10 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-04-26 12:12 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
634.7:58 (3) |
Ягодные культуры (130) |
Ботаника (1748) |
SM ISO690:2012 GLIJIN, Aliona, CIORCHINA, Nina, TABĂRA (GORCEAG), Maria, RALEA, Tudor, ZDIORUC, Nina. Analiza fitochimică a unor soiuri de Lycium barbarum, obținute princultura in vitro. In: Revista Botanică, 2021, nr. 2(23), pp. 21-31. ISSN 1857-2367. DOI: https://doi.org/10.52240/1857-2367.2021.2(23).04 |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Revista Botanică | |||||||
Numărul 2(23) / 2021 / ISSN 1857-2367 /ISSNe 2587-3814 | |||||||
|
|||||||
DOI:https://doi.org/10.52240/1857-2367.2021.2(23).04 | |||||||
CZU: 634.7:58 | |||||||
Pag. 21-31 | |||||||
|
|||||||
Descarcă PDF | |||||||
Rezumat | |||||||
Scopul acestei lucrări a inclus determinarea cantitativă a unor compuși biochimici (acidul ascorbic, glucidele reducătoare, taninurile și aciditatea titrabilă) din fructele a trei soiuri de Lycium barbarum L. ('Licurici', 'New big' și 'Amber Sweet'), multiplicate prin cultura in vitro și cultivate în condițiile ecologice din Republica Moldova. Cuantifi carea acidului ascorbic a demonstrat valori apropiate (7,11 mg/100 g și 7,81 mg/100 g) în fructele soiurilor 'Licurici' și 'New big' și semnifi cativ mai mici (3,11 mg/100 g) în fructele soiului 'Amber Sweet'. De asemenea, fructele de Lycium barbarum 'Amber Sweet' au înregistrat valoarea minimă pentru glucidele reducătoare. Aciditatea titrabilă a prezentat valori cuprinse între 0,29% și 0,38%, iar conținutul maxim este caracteristic fructelor soiului 'Licurici'. Investigarea cantitativă a substanțelor tanante a indicat un conținut de aproape două ori mai mic în fructele soiului 'Amber Sweet', care sunt de culoare galbenă, în comparație cu celelalte două soiuri, care au fructele roșii-portocalii ('Licurici') și roșu-intens ('New big'). Generalizarea rezultatelor obținute relevă că cele trei soiuri de Lycium barbarum L. ('Licurici', 'New big' și 'Amber Sweet'), multiplicate prin micropropagare în Laboratorul de Embriologie și Biotehnologie din cadrul GBNI și cultivate în Republica Moldova sunt o sursă bună de componente biologic active și pot fi utilizate pentru producția comercială ca un superfruct și superaliment organic promițător. Totodată menționăm, că clima Republicii Moldova este potrivită pentru cultivarea plantelor de goji, folosite pentru benefi ciile sale asupra sănătății. |
|||||||
Cuvinte-cheie Lycium barbarum L., 'Licurici', 'New big', 'Amber Sweet', goji, parametri biochimici, acid ascorbic, glucide reducătoare, aciditate titrabilă, taninuri., Lycium barbarum L., 'Licurici', 'New big', 'Amber Sweet', goji, Biochemical parameters, ascorbic acid, reducing sugars, titratable acidity, tannins |
|||||||
|