Analiza fitochimică a unor soiuri de Lycium barbarum, obținute princultura in vitro
Закрыть
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
366 10
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-26 12:12
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
634.7:58 (3)
Ягодные культуры (130)
Ботаника (1748)
SM ISO690:2012
GLIJIN, Aliona, CIORCHINA, Nina, TABĂRA (GORCEAG), Maria, RALEA, Tudor, ZDIORUC, Nina. Analiza fitochimică a unor soiuri de Lycium barbarum, obținute princultura in vitro. In: Revista Botanică, 2021, nr. 2(23), pp. 21-31. ISSN 1857-2367. DOI: https://doi.org/10.52240/1857-2367.2021.2(23).04
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Revista Botanică
Numărul 2(23) / 2021 / ISSN 1857-2367 /ISSNe 2587-3814

Analiza fitochimică a unor soiuri de Lycium barbarum, obținute princultura in vitro

The phytochemical analysis of some Lycium barbarum cultivars obtained by tissue culture

DOI:https://doi.org/10.52240/1857-2367.2021.2(23).04
CZU: 634.7:58

Pag. 21-31

Glijin Aliona1, Ciorchina Nina1, Tabăra (Gorceag) Maria1, Ralea Tudor2, Zdioruc Nina2
 
1 Grădina Botanică Naţională (Institut) "Alexandru Ciubotaru",
2 Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor
 
Proiecte:
 
Disponibil în IBN: 24 martie 2022


Rezumat

Scopul acestei lucrări a inclus determinarea cantitativă a unor compuși biochimici (acidul ascorbic, glucidele reducătoare, taninurile și aciditatea titrabilă) din fructele a trei soiuri de Lycium barbarum L. ('Licurici', 'New big' și 'Amber Sweet'), multiplicate prin cultura in vitro și cultivate în condițiile ecologice din Republica Moldova. Cuantifi carea acidului ascorbic a demonstrat valori apropiate (7,11 mg/100 g și 7,81 mg/100 g) în fructele soiurilor 'Licurici' și 'New big' și semnifi cativ mai mici (3,11 mg/100 g) în fructele soiului 'Amber Sweet'. De asemenea, fructele de Lycium barbarum 'Amber Sweet' au înregistrat valoarea minimă pentru glucidele reducătoare. Aciditatea titrabilă a prezentat valori cuprinse între 0,29% și 0,38%, iar conținutul maxim este caracteristic fructelor soiului 'Licurici'. Investigarea cantitativă a substanțelor tanante a indicat un conținut de aproape două ori mai mic în fructele soiului 'Amber Sweet', care sunt de culoare galbenă, în comparație cu celelalte două soiuri, care au fructele roșii-portocalii ('Licurici') și roșu-intens ('New big'). Generalizarea rezultatelor obținute relevă că cele trei soiuri de Lycium barbarum L. ('Licurici', 'New big' și 'Amber Sweet'), multiplicate prin micropropagare în Laboratorul de Embriologie și Biotehnologie din cadrul GBNI și cultivate în Republica Moldova sunt o sursă bună de componente biologic active și pot fi utilizate pentru producția comercială ca un superfruct și superaliment organic promițător. Totodată menționăm, că clima Republicii Moldova este potrivită pentru cultivarea plantelor de goji, folosite pentru benefi ciile sale asupra sănătății.

The purpose of this paper included the quantitative determination of biochemical compounds (ascorbic acid, reducing sugars, tannins and titratable acidity) in the fruits of three Lycium barbarum L. cultivars ('Licurici', 'New big' and 'Amber Sweet'), propagated by tissue culture and cultivated under the ecological conditions in the Republic of Moldova. The quantifi cation of ascorbic acid resulted in close amounts (7.11 mg/100 g and 7.81 mg/100 g) in the fruits of the 'Licurici' and 'New big' cultivars and signifi cantly lower amounts (3.11 mg/100 g) in the fruits of the 'Amber Sweet' cultivar. Besides, 'Amber Sweet' goji berries contained the lowest amount of reducing sugars. The titratable acidity was between 0.29 and 0.38%, and the maximum content was found in the fruits of the 'Licurici' cultivar. The quantitative assessment of tannins indicated an almost twice lower content in the fruits of the 'Amber Sweet' cultivar, which are yellow, as compared with the other two cultivars, which have red-orange ('Licurici') and intense red fruits ('New big'). The generalization of the obtained results has revealed that the three Lycium barbarum L. cultivars ('Licurici', 'New big' and 'Amber Sweet'), multiplied by micropropagation in the Laboratory of Embryology and Biotechnology of NBGI and cultivated in the Republic of Moldova, are an excellent source of biologically active compounds and can be used for commercial production as a promising super fruit and organic superfood. At the same time, we would like to mention that the climate of the Republic of Moldova is suitable for the cultivation of wolfberry plants, which are highly appreciated for the health benefi ts of their fruits.

Cuvinte-cheie
Lycium barbarum L., 'Licurici', 'New big', 'Amber Sweet', goji, parametri biochimici, acid ascorbic, glucide reducătoare, aciditate titrabilă, taninuri.,

Lycium barbarum L., 'Licurici', 'New big', 'Amber Sweet', goji, Biochemical parameters, ascorbic acid, reducing sugars, titratable acidity, tannins