Tehnologia producerii laptelui la ferma cu capital străin
Закрыть
Articolul precedent
Articolul urmator
305 7
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-18 12:20
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
631.15:636.2 (5)
Организация и управление сельскохозяйственным производством (494)
Крупные жвачные животные. Крупный рогатый скот (206)
SM ISO690:2012
ZESTREA, Sergiu. Tehnologia producerii laptelui la ferma cu capital străin. In: Tezele celei de-a : 68-a conferinţă ştiinţifică a studenţilor şi masteranzilor, Ed. 68, T, 20 mai 2015, Chişinău. Chişinău: Universitatea Agrară, 2015, Ediția 68, T, pp. 111-112.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Tezele celei de-a
Ediția 68, T, 2015
Conferința "Conferinţa ştiinţifică a studenţilor și masteranzilor"
68, T, Chişinău, Moldova, 20 mai 2015

Tehnologia producerii laptelui la ferma cu capital străin

CZU: 631.15:636.2

Pag. 111-112

Zestrea Sergiu
 
Universitatea Agrară de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 26 ianuarie 2022


Rezumat

Ferma are capaciatatea de 250 de vaci şi prevede intreţinerea liberă cu spaţiu individualizat de odihnă. Cuşetele au lungimea de 210 cm şi lăţimea de 120 cm. Aşternutul în cuşete este alcătuit din amestec de paie mărunţite şi petriş care se împrospăteaza la 10-12 zile,astfel patul se menţine permanent curat. Vacile se întreţin în grupe cite 80 capete. Pentru hrănire se utilizează amestec unic de furaj pe tot parcursul anului, care se administrează de 2 ori pe zi. Pentru vaci în lactaţie se administrează următoarea raţie: fînaj - 4,5kg; tăieţei de sfeclă – 3kg; siloz – 16 kg; grîu – 3 kg; porumb – 2,5kg; soia – 3,5kg; şrot de floarea-soarelui – 3,1; substanţe minerale – 0,2 kg; sare – 0,1 kg; în total – 35,9 kg cu valoarea nutritivă de 21,5kg unităţii nutritive,ceea ce asigură o producţie de 30 kg de lapte pe zi. Silozul se pregăteste in faza de ceară cind se acumulează cantitatea maximală de substanţe hrănitoare. Masa verde se mărunţeşte la 1 cm tasează bine şi se acoperă cu peliculă şi un strat de 30 cm de pămînt,durata preparării 2 zile. Lucerna pentru fînaj se colectează în faza de înflorire a 15 % din plante, se mărunţeşte,tasează bine şi se acoperă ca şi silozul. Această tehnologie de preparare asigură calitatea înaltă a furajelor. Adăparea se realizează din adăpători comune cu nivel constant. Dejecţiile se evacuează cu instalaţie ,,delta screper ,,care funcţionează în regim automat o dată la fiecare oră. Furajele se distribuie cu remorca tehnologică cu capacitatea de 15 m³ care totodată efectuează mărunţirea şi amestecarea furajelor. Mulsul se realizează la instalaţia de tip ,,Braduleţ,, cu capacitatea de 20 locuri care sunt deservite de 2 operatori. Frecvenţa mulsorilor este de 2 ori pe zi la orele 6 şi 18. Laptele se acumuleaza în tanc cu capacitatea de 12 tone unde se răceşte şi se păstrează la temperatura de 4˚C.,apoi se realizează centralizat la fabrica de prelucrare. Ferma a fost dată în exploatare în anul 2013. În anul 2014 producţia de lapte la primipare a constituit 9512kg cu 3,73 % grăsime. Indicele laptelui a constituit 16,7 kg comparativ cu cerinţele de 8-10kg. Viteza de muls este înaltă şi constitue 2,3 kg/min, masa corporală la primipare constitue 558 kg sau mai mult faţă de standardul rasei cu 3,2%. Astefel se poate menţiona că tehnologia utilizată în ferma dată asigură producţie sporită de lapte (9512 kg).