Particularităţile dezvoltării soiului cardinal în funcţie de vigoarea de creştere a butucilor
Закрыть
Articolul precedent
Articolul urmator
296 4
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-13 13:11
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
634.86:631.535 (4)
Виноградарство, виноградные лозы и виноградники (636)
Агротехника (1239)
SM ISO690:2012
BURSUC, Vladimir. Particularităţile dezvoltării soiului cardinal în funcţie de vigoarea de creştere a butucilor. In: Tezele celei de-a : 68-a conferinţă ştiinţifică a studenţilor şi masteranzilor, Ed. 68, T, 20 mai 2015, Chişinău. Chişinău: Universitatea Agrară, 2015, Ediția 68, T, pp. 58-59.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Tezele celei de-a
Ediția 68, T, 2015
Conferința "Conferinţa ştiinţifică a studenţilor și masteranzilor"
68, T, Chişinău, Moldova, 20 mai 2015

Particularităţile dezvoltării soiului cardinal în funcţie de vigoarea de creştere a butucilor

CZU: 634.86:631.535

Pag. 58-59

Bursuc Vladimir
 
Universitatea Agrară de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 25 ianuarie 2022


Rezumat

Nivelul de dezvoltare a butucilor şi a plantaţiei în întregime este influenţat de o multitudine de factori printre care particularităţile soiului, condiţiile agro-ecologice ale mediului, agrotehnica aplicată şi nu în ultimul rând încărcătura butucilor în ochi şi respectiv lăstari. încărcătura butucilor influenţează invers proporţional vigorii de creştere a butucilor. Reieşind din situaţia economică a ţării şi în deosebi al sectorului viti-vinicol, viticultura Republicii Moldova trece printr-o perioadă de tranziţie de la cultivarea soiurilor pentru vin la cultivarea soiurilor de struguri pentru consum în stare proaspătă sau după păstrare. Cu struguri de masă va fi posibil de a cuceri noi pieţe de desfacere în deosebi cele europene cu condiţia corespunderii cerinţelor standardelor europene. Scopul cercetărilor noastre constituie studierea particularităţilor dezvoltării soiului Cardinal în funcţie de vigoarea de creştere a butucilor. Analizele au fost realizate pe podgoriile întreprinderii SRL Focaro-Agro din regiunea vitivinicolă Sud, centrul Purcari, Plaiul Copciac în anul 2014. Obiectul de studiu a constituit soiul de struguri pentru consum în stare proaspătă - Cardinal. Sistemul de cultivare – protejat, conduşi după forma butucilor moldovenească de spalier, schema de plantare 2,75 x 1,5. Solul este întreţinut după sistemul de ogor negru. Pentru realizarea obiectivelor, observaţiilor şi analizelor propuse, butucii de analiză au fost grupaţi în trei clase în ceea ce priveşte vigoarea de creştere: vigoare de creştere mică, vigoare de creştere medie şi respectiv vigoare de creştere mare. Soi cu epoca de maturare semitimpurie. Vigoarea de creştere medie. CFA 1,3. Soiul este predispus la mărgelare. Reacţionează pozitiv la tratarea cu giberelină. Conţinutul de zahăr în boabe – 156 – 180g/dm3, aciditatea titrabilă – 7,0 – 8,7 g/dm3. Recolta 9-12 t/ha. Greutate ciorchinelui: 500-600 gr. Greutatea bobului: 7-9 gr. Boabele sunt foarte mari, rotunde culoare roşie - violace Miezul este cărnos, foarte crocant. Rezistenţă scăzută la ger -14ºC -15ºC, rezistenţa la transport medie. Nivelul de dezvoltare al butucilor este influenţat de un şir de factori cum ar fi: particularităţile soiului; condiţiile agro-ecologice ale mediului; agrotehnica aplicată; încărcătura butucilor în ochi şi respectiv lăstari, etc. Analizând datele în urma cercetărilor, observăm că numărul de ochi pe butuc, recolta obţinută de pe un butuc şi de la un ha, greutatea strugurelui, numărul bobiţelor şi greutatea lor, numărul bobiţelor nedezvoltate şi greutatea lor, randamentul pulpei, numărul de seminţe în bob cresc direct proporţional cu vigoarea de creştere a butucului. Randamentul ciorchinelui, al bobiţelor dezvoltate, pieliţei şi seminţelor scad în funcţie de vigoarea de creştere. Reieşind din cele menţionate mai sus concluzionăm: • în plantaţii se observă neomogenitatea butucilor în ceia ce priveşte nivelul de dezvoltare al acestora; • butucii cu gradul diferit de dezvoltare este rezultatul neomogenităţii materialului săditor viticol din care au fost obţinuţi. Recomandăm: ca întreprinderile de producere a materialului săditor viticol să efectueze corect recunoaşterea plantaţiilor mamă altoi şi portaltoi şi să recolteze coarde altoi de la butuci cu aceiaşi vigoare de creştere.