Evaluation of the action of chitosan-iron nanocomposite on the biochemical composition of yeast rhodotorula gracilis CNMN-Y-30
Закрыть
Articolul precedent
Articolul urmator
504 9
Ultima descărcare din IBN:
2023-02-01 14:57
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
582.232:581.19:58.08 (1)
Систематика растений (855)
Физиология растений (526)
SM ISO690:2012
BESHLIU, Alina, EFREMOVA, Nadejda, CHISELITSA, Natalia. Evaluation of the action of chitosan-iron nanocomposite on the biochemical composition of yeast rhodotorula gracilis CNMN-Y-30. In: Patrimoniul cultural de ieri – implicații în dezvoltarea societății durabile de mâine, Ed. 3, 11-12 februarie 2021, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: 2021, Ediția 3, pp. 32-33. ISSN 2558 – 894X.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Patrimoniul cultural de ieri – implicații în dezvoltarea societății durabile de mâine
Ediția 3, 2021
Conferința "Yesterday’s heritage – implications for the development of tomorrow’s sustainable society"
3, Chişinău, Moldova, 11-12 februarie 2021

Evaluation of the action of chitosan-iron nanocomposite on the biochemical composition of yeast rhodotorula gracilis CNMN-Y-30

Evaluarea acțiunii nanocompozitului chitosan-fier asupra compoziției biochimice a levurii Rhodotorulagracilis CNMN-Y-30

CZU: 582.232:581.19:58.08

Pag. 32-33

Beshliu Alina, Efremova Nadejda, Chiselitsa Natalia
 
Institute of Microbiology and Biotechnology
 
Proiecte:
 
Disponibil în IBN: 2 martie 2021


Rezumat

The paper provides new information on the degree of action of the chitosaniron nanocomposite in concentrations of 30-70 mg / L on the yeast Rhodotorulagracilis CNMN-Y-30. It was established that the protein and carbohydrate content of the strain under study varies depending on the concentrations used. It was found that under the action of the chitosan-iron nanocomposite increases the amount of protein compared to the control, the determined indices recorded values of 15-33%. Promising results were also obtained in the case of evaluating the carbohydrate content in yeast biomass. Experiments on the application of the chitosan-iron nanocomposite stimulated the biosynthesis of carbohydrate content by up to 13%. The results of modeling the biochemical processes of the yeast Rhodotorulagracilis CNMN-Y-30 with the application of the chitosan-iron nanocomposite have a high potential for use in various fields, especially in biotechnology, pharmaceuticals, biomedicine, environmental protection and agriculture..

Lucrarea oferă informații noi despre gradul de acțiune a nanocompozitului chitosan-fier în concentrații de 30-70 mg/L asupra levurii Rhodotorula gracilis CNMN-Y-30. S-a stabilit că conținutul de proteine și carbohidrați la tulpina în studiu se modifică în funcție de concentrațiile utilizate. S-a constatat că sub acțiunea nanocompozitului chitosan-fier crește cantitatea de proteine comparativ cu martorul, indicii determinați au înscris valori de 15-33%. Rezultate promițătoare s-au obținut și în cazul evaluării conținutului de carbohidrați în biomasa levuriană. Experiențele de aplicare a nanocompozitului chitosan-fier au stimulat biosinteza conținutului de carbohidrați cu până la 13%. Rezultatele modelării proceselor biochimice a levurii Rhodotorula gracilis CNMN-Y-30 cu aplicarea nanocompozitului chitosan-fier prezintă un potențial înalt de utilizare în diverse domenii, în special, în biotehnologie, farmaceutică, biomedicină, protecția mediului și agricultură.

Crossref XML Export

<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?>
<doi_batch version='4.3.7' xmlns='http://www.crossref.org/schema/4.3.7' xmlns:xsi='http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance' xsi:schemaLocation='http://www.crossref.org/schema/4.3.7 http://www.crossref.org/schema/deposit/crossref4.3.7.xsd'>
<head>
<doi_batch_id>ibn-122795</doi_batch_id>
<timestamp>1714234455</timestamp>
<depositor>
<depositor_name>Information Society Development Instiute, Republic of Moldova</depositor_name>
<email_address>idsi@asm.md</email_address>
</depositor>
</head>
<body>
<collection>
<collection_metadata>
<full_title>Patrimoniul cultural de ieri – implicații în dezvoltarea societății durabile de mâine</full_title>
<issn media_type='print'>2558 – 894X</issn>
</collection_metadata>
<collection_issue>
<publication_date media_type='print'>
<year>2021</year>
</publication_date>
</collection_issue>
<collection_article publication_type='full_text'><titles>
<title>Evaluation of the action of chitosan-iron nanocomposite on the biochemical composition of yeast rhodotorula gracilis CNMN-Y-30</title>
</titles>
<contributors>
<person_name sequence='first' contributor_role='author'>
<given_name>Alina</given_name>
<surname>Beşliu</surname>
</person_name>
<person_name sequence='additional' contributor_role='author'>
<given_name>Nadejda</given_name>
<surname>Efremova</surname>
</person_name>
<person_name sequence='additional' contributor_role='author'>
<given_name>Natalia</given_name>
<surname>Chiseliţa</surname>
</person_name>
</contributors>
<publication_date media_type='print'>
<year>2021</year>
</publication_date>
<pages>
<first_page>32</first_page>
<last_page>33</last_page>
</pages>
</collection_article>
</collection>
</body>
</doi_batch>