Intensificarea procesului de limpezire a vinului prin dispersarea cavitaţională a bentonitei
Закрыть
Articolul precedent
Articolul urmator
464 5
Ultima descărcare din IBN:
2023-05-20 23:39
SM ISO690:2012
GĂINĂ, Boris, BOLOGA, Mircea, DUMITRAŞ, Petru, BODEAN, Constantin. Intensificarea procesului de limpezire a vinului prin dispersarea cavitaţională a bentonitei. In: Realizări şi perspective în horticultură, viticultură, vinificaţie şi silvicultură” : consacrat aniversării a 100 ani de la naşterea profesorului universitar Gherasim Rudi, 28-29 septembrie 2007, Chişinău. Chişinău: Universitatea Agrară de Stat din Moldova, 2007, Vol. 15 (2), pp. 150-154. ISBN 978-9975-946-37-7 .
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Realizări şi perspective în horticultură, viticultură, vinificaţie şi silvicultură”
Vol. 15 (2), 2007
Simpozionul "Realizări şi perspective în horticultură, viticultură, vinificaţie şi silvicultură”"
Chişinău, Moldova, 28-29 septembrie 2007

Intensificarea procesului de limpezire a vinului prin dispersarea cavitaţională a bentonitei


Pag. 150-154

Găină Boris123, Bologa Mircea123, Dumitraş Petru123, Bodean Constantin123
 
1 Academia de Ştiinţe a Moldovei,
2 Institutul de Fizică Aplicată,
3 Institutul National pentru Viticultura si Vinificatie
 
 
Disponibil în IBN: 7 octombrie 2020


Rezumat

The results of investigations of the preparation of high-homogeneous fine-dispersed suspension of bentonite under the action of ultrasonic cavitation are given. Cavitation effects make it possible to achieve a high level of dispersion (0.4-1.0 •m). It is shown that bentonite suspensions with submicron particles may be used for clarification and deproteination of wines, decreases the bentonite consumption per 1 liter of wine from 3.0 to 0.5 g.

Cuvinte-cheie
bentonită, dispersare, omogenizare, cavitaţie ultrasonoră, amplitudinea oscilaţiilor, nanodispersare, limpezire